„Nestašna“ Letisija – skandal na španskom dvoru, reklama za knjigu, ili nešto treće

„Šok afera trese španski dvor: kraljica Leticija godinama VARALA kralja!“, „Kraljica Leticija godinama varala kralja Felipea sa zetom“, „Veliki skandal uzdrmao Španiju: Kraljica Leticija varala kralja sa članom porodice“, „Kraljica Leticija varala kralja sa čovekom sa kojim je najmanje smela“ – sve su ovo naslovi, ne iz španske, iz srpske štampe! 

Nema čak ni upitnika na kraju, da se neko ogradi da možda i nije istina. Očekujete u najmanju ruku, eksplicitni snimak direktno iz kreveta.

(Uzgred, informacija za kolege da se kraljičino ime na srpskom transkribuje Letisija, a ne Leticija, jer se na španskom „z“ ne čita „c“, kao na italijanskom, nego bliže našem „s“.)

No, umesto konkretnog dokaza o neverstvu – jedan selfi kraljice iz kupatila, od pre petnaestak godina, obučene i ogrnute crnim šalom, navodno poslat njenom dugogodišnjem prijatelju, kumu i bivšem zetu Haimeu del Burgu, koji je on sada objavio na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Tom prilikom je otkrio detalje o njihovoj navodnoj emotivnoj vezi, koja je započela pre nego što je tadašnja televizijska novinarka upoznala sadašnjeg muža i, kako tvrdi del Burgo, nastavila se i posle njene udaje.

U međuvremenu je izbrisao, ne samo sporni tvit, nego i kompletan nalog.

Ovo je primetio i objavio britanski Daily Mail, a onda je krenula i tabloidna mašinerija. Dok je vest, uobičajeno prepisivana i uveličavana, stigla i do srpskih tabloida, poprimila je neslućene razmere.

No, krenimo redom. Bez ikakve namere da špansku kraljicu prikažemo kao nekakvu sveticu ili da krijemo njene eventualne ljubavne afere, želeli smo da u pomenutom skandalu utvrdimo osnovne činjenice. A one su sledeće. 

Prošlog meseca iz štampe je izašla knjiga Letisija i ja iz pera očigledno izrazito vitalnog španskog novinara, devedesetjednogodišnjeg Haimea Penjafijela, koji želi da baci dodatno svetlo na život španske kraljice. Glavni sagovornik i izvor informacija Penjafijelu je njegov imenjak del Burgo, pedesetrogodišnji biznismen koji sada sa porodicom živi u Londonu. Prethodno je bio dugogodišnji prijatelj, čak i kum Letisije, da bi se 2012. i oženio njenom sestrom, pa dve godine kasnije i razveo.

U knjizi Penjafijel tvrdi da je njihova veza ipak bila više nego prijateljska i da je del Burgo čak planirao i da zaprosi Letisiju, pre nego što je ona započela romansu sa prestolonaslednikom, a da su ostali u takvom odnosu i posle njene udaje.

No, da li je sve ostalo u domenu mašte ostavljenog i razočaranog muškarca, čija je simpatija pronašla zgodnijeg, lepšeg i daleko moćnijeg, ostaje nam samo da nagađamo, jer nam je od dokaza za svoje tvrdnje del Burgo ponudio samo pomenuti selfi, koji je objavio uz navodne izjave kraljičine ljubavi, a potom sve izbrisao i pogasio.

Istini za volju, da nije bilo tog tviterskog„priznanja“, pa brisanja, knjigu niko ne bi ni primetio, jer je u prodaji već neko vreme. Tako da i tu možda treba potražiti dodatni motiv.

O prošlosti kraljice Letisije se i do sada znalo štošta, a mnogi monarhisti nisu baš bili oduševljeni Felipeovim izborom. Em bez plave krvi, em razvedena, novinarka… katolička Španija teško je progutala i priče o abortusu.

Koliko god svo to zadiranje u nečiju privatnost delovalo degutantno, za ulazak u kraljevsku porodicu Letisija Ortis je morala da prođe kroz „toplog zeca“.

A uz brojne ozbiljne finansijske i korupcionaške skandale, čiji su akteri bili drugi članovi kraljevske porodice, od bivšeg kralja Huan Karlosa, do njegove ćerke i zeta, priča o Letisijinoj „romansi“, ili „tripu“ njenog tajno zaljubljenog prijatelja, deluje samo kao još jedna kap u moru, koja je od dvora dobila taman onoliko koliko i zaslužuje: bez komentara. 

Od ovdašnjih je medija zato dobila mnogo više. 

(RTS)


Ostavite komentar