Mirka Vasiljević i Kristina Brajević Car o vaspitanju dece: „Kada se vratimo korenima, sve postaje jednostavnije“

„Roditelji su anksiozni i u stalnom su strahu da će nešto pogrešiti, , pa zato nekada i izbegavaju razgovore sa decom“, kaže dr Brajević Car. „Svako dete je jedan ceo svet koji možda ne možemo da spoznamo do kraja“, dodala je ona i objasnila da rešenje za to jeste razgovor, ali ne bilo kakav.

„Razgovor ne treba da bude nametanje našeg stava ili mišljenja, već dijalog sa detetom“. Ona kaže da su deca danas usmerena na tehnologiju i da im to ne treba uskraćivati, ali je važno da pažljivo pratimo njihove aktivnosti na internetu.

Deca nam neće sama ispričati šta rade na društvenim mrežama, naš posao je da to pratimo i nadgledamo“, objasnila je dr Kristina Brajević Car.

Mirka Vasiljević veruje da su se starije generacije lakše nosile sa problemima.

„Kada se vratimo korenima i onome što je bilo nekada, shvatamo da su naše bake i dede sa manje mogućnosti i znanja postizali više nego mi danas. Zato, ako malo uprostimo stvari videćemo da se skoro sve može“, rekla je mlada glumica i dodala da roditelji treba da prihvate da su greške deo svakodnevice.

 „Ako poslušamo izreke koje dugo postoje u našem jeziku, mnogo toga možemo da naučimo. Roditelj može da bude najveći neprijatelj svom detetu i to je istina – često iz najbolje namere možemo da napravimo grešku.

Ako umemo da priznamo sopstvenu grešku, rešenje postoji: „Imam pravo i da kažem izvini, a imam i pravo da prihvatim izvinjenje“, kaže Mirka i zaključuje da je baš zato veoma važno da se  roditelji, kada nisu sigurni šta je ispravno – obrate za pomoć stručnim licima.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike