Kraljevski spektakl u Jordanu – venčanje prestolonaslednika i brojne krunisane glave među gostima 

Masa ljudi na ulicama Amana pozdravila je mladence posle ceremonije održane u Zahran palati, gde su se 1993. venčali i sadašnji kralj Abdulah Drugi i kraljica Ranija. 

Širom zemlje danima traju proslave, koncerti, vatrometi, a današnji dan je proglašen praznikom

Dvadesetosmogodišnji princ Husein poslednjih godina se etablira kao značajna figura u političkom životu i budući suveren, a činjenicu što je mlada iz uticajne porodice iz Saudijske Arabije mnogi tumače kao početak strateškog partnerstva sa naftom bogatim susedom. 

Mlada je za najsvečaniji događaj u životu odabrala elegantnu belu venčanicu Eli Sab sa bogatim dugim šlajerom, a do budućeg supruga ju je dopratio mladoženjiin mlađi brat princ Hašem. Posle tradicionalnog obreda zaputili su se u modernu palatu Huseinija, gde je priređen prijem za oko 1700 zvanica iz zemlje i sveta.

U dugoj koloni, mladenci su mahali okupljenim građanima, vozeći se u belom rols rojsu fantom iz 1986, i praćeni kolonom crvenih džipova.

Među zvanicama je bilo mnoštvo krunisanih glava i pripadnika kraljevskih porodica.

Holandiju su predstavljali kralj Vilem-Aleksander, kraljica Maksima i prestolonaslednica Katarina Amalija, a Belgiju kralj Filip i prestolonaslednica Elizabeta.

Ipak, najzapaženiji gosti bili su britanski prestolonaslednik princ Vilijam i njegova supruga Kejt, čije je prisustvo bilo iznenađenje, jer nije bilo najavljeno. Zanimljivo je da je princeza od Velsa nosila puder roze haljinu sa potpisom istog kreatora kao i mlada.

Venčanju su prisustvovali i danski prestolonaslednik Frederik sa suprugom Meri, švedska prestolonaslednica Viktorija sa suprugom Danijelom i norveški prestolonaslednik Hokon.

Umesto španskog kralja Felipea, bili su tu njegovi roditelji, bivši kralj Huan Karlos i kraljica Sofija.

Osim predstavnika mnogih drugih kraljevskih porodica iz sveta, venčanju je prisustvovala i supruga američkog predsednika Džil Bajden.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike