Kraljevska dvadesetogodišnjica braka, puta dva

Za sve ljubitelje kraljevskih venčanja, glamura i spektakla, maj 2004. bio je mesec za pamćenje. U roku od osam dana na dva suprotna pola evropskog kontinenta dvojica prestolonaslednika privela su pred oltar izabranice svog srca, obe bez trunke „plave krvi“. 

Danski princ Frederik, sin kraljice Margrete venčao se sa Australijankom Meri Donaldson, koju je upoznao u jednom baru u Sidneju tokom Olimpijskih igara četiri godine ranije.

U bar je došao upravo u društvu svog daljeg rođaka, španskog prestolonaslednika Felipea, sina kralja Huan Karlosa, koji će se, sticajem okolnosti, oženiti samo nedelju dana posle njega, takođe „običnom“, ali u Španiji poznatom devojkom, televizijskom novinarkom Letisijom Ortis.

Dve decenije kasnije, Felipe je, uz Letisijinu podršku, monarh sa već bogatim iskustvom, koji će za mesec dana proslaviti jubilej, deset godina na tronu.

Oboje su zaslužni za povratak ugleda monarhije, duboko poljuljane finansijskim i ljubavnim skandalima bivšeg kralja Huan Karlosa, koji od 2020. živi u dobrovoljnom egzilu u Abu Dabiju, ali i Felipeove starije sestre, princeze Kristine.

Kralj i kraljica imaju dve ćerke, a prestolonaslednica Leonor je krajem prošle godine postala punoletna i trenutno je na vojnoj akademiji.

Trude se da budu bliži narodu, da se ne razmeću novcem, pa i Letisija, koja važi za jednu od najelegantnijih pripadnica kraljevskih porodica, često nosi odevne predmete pristupačnih brendova i reciklira modne kombinacije. 

Dvadesetogodišnjicu braka obeležavaju skromno, serijom emotivnih porodičnih fotografija u parku kraljevske palate Sarsuela, koju su objavili na društvenim mrežama. 

Za razliku od španskog,  danski kraljevski par na tronu je tek odnedavno. Frederik je stupio na dužnost u januaru, posle majčine iznenadne odluke da abdicira. 

Imaju četvoro dece, a prestolonaslednik Kristijan je, kao i Leonor, prošle jeseni napunio 18 godina.

Dve decenije braka proslavili su u gostima, prošle nedelje, tokom posete Norveškoj. Kako tradicija nalaže, danski kralj posle stupanja na presto, prvo obilazi bratski skandinavski komšiluk. Zato su Frederik i Meri početkom maja prvo posetili Švedsku, a naredne nedelje i Norvešku.

Na svečanom banketu norveški kralj Harald nije propustio da im se zahvali na tome što su svoj jubilej odlučili da obeleže baš kod njih. Posebno je odao priznanje Meri, koja je, kako je rekao, preuzela veliki zadatak kada se zaljubila u „sportskog Danca“, ostavila sve blisko i poznato, i u Danskoj i njenom narodu pronašla novu domovinu.

Mnogi mediji, međutim, pisali su da joj pored „sportskog Danca“ i nije baš lako, pogotovo kada su prošle jeseni u španskom tabloidu osvanule njegove fotografije u društvu sa nekadašnjom manekenkom iz Meksika i bivšom suprugom jednog španskog grofa, Henovevom Kazanovom u Madridu. Iako je ta dama demantovala insinuacije da su njih dvoje u vezi, a njen bivši suprug najavio tužbe, kraljevska porodica nije ostala imuna na glasine, a mediji su išli čak dotle da su abdikaciju kraljice Margrete tumačili kao njenu nameru da primiri snahu.

 Iako se u danskim medijima o ovome više ni ne piše, poneki tabloidi iz inostranstva i dalje eksploatišu tu temu, a čini se da u tome prednjači britanski Dejli Meil, koji čak objavljuje tumačenja eksperata za govor tela, koji objašnjavaju da Frederik i Meri na poslednjim fotografijama možda i nisu tako nasmejani i dobro raspoloženi kao što na prvi pogled izgledaju.

Uprkos glasinama o krizi, njihov brak ipak je preživeo prvih dvadeset godina.

 

(RTS)