Kolege i prijatelji opraštaju se od Jagoša Markovića

Vest o odlasku pozorišnog reditelja Jagoša Markovića zatekla je njegove prijatelje, kolege, saradnike, pozorišnu publiku. U porukama na društvenim mrežama mnogi se opraštaju od nagrađivanog umetnika poručujući mu koliko im je značio njegov rad.

Tokom karijere, Jagoš Marković režirao je u Narodnom pozorištu u Beogradu najznačajnije naslove svetske i domaće klasike, dela Molijera, Ljubomira Simovića, Nušića, Jovana Sterije Popovića, Euripida, opere Rosinija i Verdija.

Ministarka kulture Maja Gojković uputila je saučešće porodici preminulog reditelja i istakla da je sa velikom tugom primila vest o preranoj smrti Jagoša Markovića, jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja u našoj zemlji i regionu. „Svevremenske i dugovečne predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu osvajale su i osvajaju srca publike kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni. Ostavio je neizbrisiv trag u našem nacionalnom teatru, ali i u inostranim pozorištima u kojima je režirao desetine predstava“, navodi ministarka.

„Pamtićemo ga po retkom talentu, vrhunskom profesionalizmu i bezuslovnoj ljubavi prema pozorištu koju je usađivao u svaku predstavu koju je režirao. Lik i delo Jagoša Markovića ostaće da živi u srcima pozorišnih radnika, pozorišne publike i svih nas koji smo imali čast da ga poznajemo. Porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Jagoša Markovića upućujem najiskrenije saučešće. Neka mu je večna slava“, poručila je Maja Gojković.

„Otišao je jedan od najvećih, jedan od onih koji nas je inspirisao i budio u nama ono najbolje. Otišao je baš večeras, kada je trebalo da odigramo Sumrak bogova, predstavu koju je režirao i koja nam je obasjala put nove ere BDP-a. Zauvek naš jedan jedinstveni, neponovljivi Jagoš“, navodi se na nalogu Beogradskog dramskog pozorišta na Fejsbuku.

Nemoguće je prepričati emocije koje je Jagoš Narodnom pozorištu Sombor doneo i dao, ističe se u poruci ovog pozorišta.

„Možemo ga samo pamtiti, čuvati uspomene i osvešćivati koliki je njegov značaj i uticaj za ono što je Narodno pozorište Sombor danas. Mirno more, mili naš Jagoše, nek ti mirišu ruzmarin i Mediteran“, oprostile su se kolege iz somborske pozorišne kuće.

Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, uz saučešće porodici, navodi da je reč o jednom od najistaknutijih pozorišnih reditelja čitave regije:„Preminuo je Jagoš Marković, redatelj koji je snažan trag ostavio u brojnim kazalištima s kojima je surađivao, pa tako i u HNK Split gdje je 2014. postavio Molijerove Učene žene“.

Dramaturg Siniša Kovačević oprostio se od reditelja rečima: „Mali rastom,veliku je senku pravio veliki Jagoš. Toliko veliku da se u nju sklone svi koji i vole i žive pozorište. Spavaj sa mirom, pokriven belim krilima, okružen prijateljima i junacima kojima si davao ljudska srca i u kojima smo se prepoznavali“.

Mira Adanja Polak napisala je na Tviteru da Markovića i njegova oduševljenja sa kojima je živeo i radio neće zaboraviti. „Volela sam to naše prijateljstvo i puteve… Nedostajaće puno“.

Od Jagoša Markovića oprostili su se i glumci Danica Maksimović, Gordan Kičić, Ivan Bosiljčić, Stefan Buzurović.

Glumica Vanja Ejdus istakla je u izjavi za Tanjug da je nas je napustio reditelj koji je imao hrabrost da mladim ljudima poveri velike stvari i koji je umeo da prepozna dar i da ga podrži.

Sa Markovićem, Vanja Ejdus sarađivala je na predstavi Ožalošćena porodica u Narodnom pozorištu u Beogradu.

„Neuhvatljivi, neukrotivi talenat, večiti dečak, radost, pozorište samo, nadahnuće… to je Jagoš. Moj prvi i najznačajniji reditelj. Neutešna sam i ne mogu da poverujem da nas je toliko prerano napustio“, rekla je glumica.

(RTS)


Ostavite komentar