Ko su najveće kraljevske modne rasipnice i štedljivice u 2023.

Za nama je 2023. godina, sumirani su rezultati iz različitih oblasti, a pratioci kraljevske mode tradicionalno su se pozabavili i temom kolika je vrednost brendirane odeće koju su pripadnice kraljevskih porodica ponele u prošloj godini. 

Pre godinu dana, neprikosnovenom „rasipnicom“ za 2022. proglašena je princeza Šarlen od Monaka. Sajt Ufo No More, koji već godinama prati i svodi računicu odevnih kombinacija kraljevskih dama, otkrio je da je Šarlen za svoju garderobu tada potrošila vrtoglavih 740 hiljada evra.

Daleko ispod nje bile su princeza Olimpija od Grčke na drugom mestu sa 229 hiljada evra i supruga britanskog prestolonaslednika Vilijama, Kejt Midlton, sa 217 hiljada evra.

Ovaj sajt uvek iznosi podatke uz ogradu da nije poznato da li su sve pomenute dame primerke iz svog garderobera kupile, pozajmile ili dobile na poklon.

U 2023. godini sve je bilo mnogo skromnije, iako je na prvom mestu i dalje supruga princa Alberta od Monaka sa novom garderobom vrednom 371 hiljadu evra i prosečnom cenom odevnog predmeta od blizu tri hiljade evra.

Na drugom mestu je, na iznenađenje mnogih, princeza Judžini od Jorka, koja je premijerno obukla kreacije ukupne vrednosti 196 hiljada evra, ali je njihova prosečna vrednost ubedljivo najviša – 6.766 evra!

Princeza od Velsa je na trećem mestu sa „potrošenih“ 111 hiljada evra na kreacije čija je prosečna vrednost oko hiljadu.

U stopu je prati rođena sestra drugoplasirane, princeza Beatris od Jorka, sa 108 hiljada evra.

Optužbe protiv tate, princa Endrjua i loš imidž koji je na kraljevsku porodicu ostavila njegova umešanost u aferu Epstajn, očigledno nisu sprečile sestre da prilikom izbora garderobe budu prilično galantne. 

Peta na listi kraljevskih „rasipnica“ je velika vojvotkinja Marija Tereza od Luksemburga, koja je prošle godine na modu potrošila 106 hiljada evra. Ponekad se to videlo, a ponekad i ne, jer je supruga nadvojvode Anrija zbog svog modnog ukusa često na listi najlošije odevenih kraljevskih dama.

Od šestog do osmog mesta su Megan Markl, zatim vojvotkinja Sofi od Edinburga i princeza Olimpija od Grčke.

Olimpijina majka, supruga grčkog prestolonaslednika, Mari Šantal, je na desetom mestu, a ispred nje je, na devetom, švedska princeza Sofija.

Ono što je neobično jeste da među prvih deset nema tri tradicionalno najelegantnije kraljice – Maksime od Holandije, Matilde od Belgije i Letisije od Španije, koje su u 2023. godini bile izrazito štedljive i zauzimaju trinaesto, četrnaesto i dvanaesto mesto sa sličnim sumama od „samo“ pedesetak hiljada evra.

One su često nosile reciklirane, već viđene dizajnerske kreacije. 

Još manje, oko 45 hiljada evra, za modu su izdvojile norveška princeza Mete-Marit, supruga prestolonaslednika Hokona, i Meri od Danske, koja će za dva dana, pored supruga Frederika X, sesti na danski tron.

Kada posmatramo cenu pojedinačnih odevnih kombinacija, najveće kraljevske „štedljivice“, koje se ne ustručavaju da obuku brendove pristupačne i običnim smrtnicima, bile su španska kraljica Letisija, švedska prestolonaslednica Viktorija, Stefani od Luksemburga, Meri od Danske i holandska kraljica Maksima. 

Njihova nova odeća u proseku je bila vredna od 460 do 770 evra.

(RTS)


Ostavite komentar