Ko je rasplakao špansku kraljicu 

Na svom poslednjem pojavljivanju u javnosti, španska kraljica emerita Sofija, majka kralja Felipea VI, pokazala je neuobičajenu stranu svog karaktera, rasplakavši se prilikom imenovanja svog prijatelja Emilija Lora -Tamajoa za doživotnog počasnog rektora Univerziteta Kamilo Hose Sela.

Kraljica je predsedavala ceremoniji dodele tog priznanja poznatom fizičaru i očigledno svom vrlo bliskom prijatelju, koji je sada u vidno lošem zdravstvenom stanju i u jednom trenutku tokom govora nije mogla da zadrži suze, što su mnogi španski mediji preneli.

Njena emotivnost i neuobičajena osetljivost u javnosti, osim što svedoči o tome da su i kraljevi samo ljudi od krvi i mesa, može da bude pokazatelj i da je Sofija, koja će za koji dan napuniti 85 godina, pod većim stresom uoči jednog od najvažnijih događaja za špansku kraljevsku porodicu, sa kojeg će odsustvovati. 

U utorak 31. oktobra njena unuka, prestolonaslednica Leonor, postaje punoletna i toga dana će ispuniti svečanu obavezu polaganja zakletve Ustavu pred Kongresom i Senatom. Ovaj svečani čin izjave odanosti Ustavu i zakonima zemlje, narodu i kralju, deo je španske tradicije i obaveza je svakog naslednika krune na dan punoletstva.

Nakon toga u kraljevskoj palati će joj biti uručen kraljevski orden Reda Karlosa III, a potom će uslediti porodično slavlje.

Španski mediji objavili su da će polaganju zakletve prisustvovati samo roditelji i sestra prestolonaslednice, kralj Felipe, kraljica Letisija i infantkinja Sofija, ali ne i ostali članovi kraljevske porodice.

Sofijin suprug, bivši kralj Huan Karlos, doputovaće specijalno za ovu priliku iz Abu Dabija, gde živi u dobrovoljnom egzilu od 2020, i vratiti se iz Madrida već tokom istog dana. Deda prestolonaslednice, koji je svojim brojnim skandalima pre abdikacije naneo znatnu štetu popularnosti monarhije, nije pozvan na svečani čin u parlamentu, već će samo prisustvovati privatnoj proslavi. 

Prisustvo bake samo bi skrenulo pažnju na to da dede nema, pa je ovaj tradicionalni čin sveden samo na najužu porodicu.

Sestre kralja Felipea, Elena i Kristina, prema pisanju nekih španskih medija, uznemirene su što kralj emeritus nije pozvan na ovaj važan događaj, pa ni njihovo prisustvo nije izvesno.

85-godišnji Huan Karlos bi trebalo da privatnim avionom doleti rano popodne i, kako prenose izvori bliski kraljevskoj porodici, odabrao je da ne ostane u Madridu, jer mu nije dozvoljeno da prespava u kraljevskoj rezidenciji Sarsuela, koja je bila njegov dom više od 40 godina.

(RTS)


Ostavite komentar