Kasu kralja Čarlsa „ispraznile“ poštanske markice

Na adresu Bakingemske palate svake nedelje stiže na hiljade pisama i razglednica, posebno nakon abdominalne operacije princeze od Velsa i informacija da kralj Čarls boluje od raka.

Da tim ljudi odgovara na svako pismo građana, praksa je kraljevske kuće koja, uz nedavno povećanje cena poštanskih maraka i sve veću zabrinutost građana za zdravstveno stanje članova kraljevske porodice, opterećuje dodatnim troškovima kraljevu kasu, koja je već otišla „u minus“, prenose italijanski mediji.

Od smrti kraljice Elizabete II, u septembru 2022, preko krunisanja kralja Čarlsa i nedavnih informacija o zdravstvenim problemima kralja i njegove snahe, količina pošte koja stiže na adresu Bakingemske i Kensingtonske palate obara sve rekorde.

Pisma iz svih krajeva sveta, poruke sa lepim željama, ali i zahtevi za pouzdanijim informacijama o oporavku Kejt Midlton, te reči utehe zbog kontinuirane pomame koja vlada na društvenim mrežama, učinili su da osobe zadužene za odgovaranje na pisma imaju pune ruke posla, dok britanska pošta trlja ruke.

Kraljevski poštanski troškovi skočili su na gotovo milion i po evra, pa u Bakingemskoj palati verovatno žale što su se od 2001. godine ponudili da ih sami plaćaju.

Još od vladavine Edvarda VII, početkom 20. veka, kraljevska porodica imala je besplatne poštanske usluge, ali stvari su se promenile 2001. godine, kada je kraljica Elizabeta predložila da to više ne bude tako, kako bi pokazala želju da ne opterećuje državnu kasu.

Na neka od pisama, posebno ona koja pišu deca, kralj Čarls odgovara lično.

Kraljevska kasa zadužena je i za prepisku svih članova kraljevske porodice „nižeg ranga“, pa je slična bila situacija i sa porodicom princa Majkla od Kenta, koja je nedavno bila zatrpana izjavama saučešća zbog iznenadne smrti njegovog zeta Tomasa Kingstona, koji je, kako se pretpostavlja, izvršio samoubistvo na očevom imanju.

(RTS)