Kad se kraljica pokloni publici

Bajkoviti balet Snežna kraljica otvorio je sinoć božićnu sezonu u čuvenom danskom zabavnom parku Tivoli, trećem najstarijem zabavnom parku na svetu.

Premijera je bila posebna pre svega zbog toga što se na kraju, zajedno sa ostalim protagonistima, publici poklonila i osoba koja je navikla da se drugi poklanjaju njoj – danska kraljica Margrete II.

Aplauz je zaslužila ne zato što dansko žezlo drži čvrsto u rukama već više od 50 godina, nego zato što je u ovoj predstavi bila zadužena za dizajniranje kompletne scenografije i kostima.

Premijeri je prisustvovala i njena mlađa sestra, grčka kraljica Ana Marija sa sinom Filiposom.

Osamdesettrogodišnja Margrete spada u red retkih suverena koji, osim što vladaju, imaju i zanimanje. Odlična je slikarka i ilustratorka i godinama se već bavi ilustrovanjem knjiga i dizajnom.

Njeni crteži korišćeni su za danska izdanja Gospodara prstenova još 70 -ih godina prošlog veka, ali pod pseudonimom Ingahild Gratmer.

U međuvremenu je takođe dizajnirala kostime za produkciju Narodne priče Kraljevskog danskog baleta i za film Pitera Flinta Divlji labudovi 2009. godine.

Prošle godine ju je Netfliks angažovao za scenografiju i kostime igranog filma Erengard, rađenog prema romanu poznate danske spisateljice Karen Bliksen, čija je premijera bila pre dva meseca. 

Priču, čija je radnja smeštena u čudesno kraljevstvo Babenhauzen, režirao je proslavljeni danski režiser, oskarovac i dobitnik Zlatne palme, Bil August, a maštoviti svet Bliksenove uspešno je u filmu svojim kreacijama dočarala danska kraljica.

(RTS)


Ostavite komentar