Kad kralj ženi sina – sve spremno za sutrašnji spektakl u Jordanu 

Jordanska prestonica je na nogama jer svi očekuju svadbu decenije.

Iako je jedno kraljevsko venčanje održano pre samo dva meseca, kada se udala princeza Iman, starija ćerka kralja Abdulaha, sutrašnji događaj, kada sudbonosno „da“ bude izgovorio njen stariji brat, 28-godišnji prestolonaslednik Husein, biće mnogo raskošniji i bučniji.

Biće to treće kraljevsko venčanje u svetu ove godine, jer se ovog meseca udala i princeza Aleksandra od Luksemburga. Očekuje se prisustvo mnogih pripadnika evropskih kraljevskih porodica.

Širom zemlje se već danima tim povodom održavaju koncerti i vatrometi, a sutrašnji dan je neradni. Večeras kralj Abdulah priređuje svečanu večeru za 4.000 zvanica iz Jordana, na kojoj se služi tradicionalno jordansko praznično jelo mansaf – kuvana jagnjetina u fermentisanom sosu od jogurta. 

Ceremonija će se održati u četiri po podne u Zahran palati, gde su se 1993. venčali i sadašnji kralj Abdulah i kraljica Ranija, a mladenci će potom dočekati oko 1.700 zvanica na svadbenom banketu u modernoj palati Huseinija. Predviđena je i tradicionalna vožnja u koloni crvenih džipova. 

Sinoć je momačko veče mladoženji priredio njegov brat od strica, princ Omar.

Mlada, saudijska državljanka, Radžva al Saif, imala je svoje devojačko veče pre nedelju dana, tradicionalnu „kana“ zabavu, koju joj je priredila buduća svekrva kraljica Ranija.

Dvadesetdevetogodišnja Radžva je ćerka saudijskog biznismena i diplomirala je arhitekturu na Sirakuza univerzitetu u Njujorku.

Princ Husein je diplomu stekao takođe u Americi, na Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu.

Dolazak na venčanje između ostalih su potvrdili holandski kralj Vilem-Aleksander i kraljica Maksima, švedska prestolonaslednica Viktorija, prestolonaslednici Danske i Norveške, prinčevi Frederik i Hokon sa suprugama, malezijska kraljica Aziza i mnogi drugi.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike