Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo svoj dan, Teodoru Vinčiću nagrada „Nebojša Glogovac“

Jugoslovensko dramsko pozorište je 2021. godine, zajedno sa osnivačem Gradom Beogradom, ustanovilo Nagradu „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca.

Ove godine nagrada „Nebojša Glogovac“ dodeljena je Teodoru Vinčiću – za uloge Glena Gulda u predstavi Gubitnik; Trubača Majna, Kobjele, Poručnika Hercoga, Hanzike Kolina, Žandara 2, Činovnika 1, Praseta, Učenika, Stefana Bronskog, Rusa 2 i Teodora u predstavi Limeni doboš; i Monflerija i Kaluđera u predstavi Sirano.

Godišnju nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta za dramatizaciju romana Tomasa Bernharda, dobila je Nataša Radulović za predstavu Gubitnik, a za muziku u ovoj predstavi nagrađena je Ana Krstajić.

Za ulogu Oskara u predstavi Limeni doboš po motivima romana Gintera Grasa u režiji Vasila Hristova, nagrađen je Miodrag Dragičević. Za uloge Agnes, Marije, Rozvite Ragune, Sestre Agnete, Irme Hofman i Jovane u predstavi  Limeni doboš nagrađena je Jovana Belović dok je za uloge Alfreda Macerata, Sigizmunda Markusa, Feliksa, Dikerhofa, Aksela Miške, Učenika i Marka u istoj predstavi nagrađen Marko Janketić.

Za režiju predstave Sirano Edmona Rostana nagrađen je Gorčin Stojanović.

Dragan Mićanović nagrađen je za ulogu Sirana, Anita Mančić za ulogu De Giša a Marija Vicković za ulogu Roksane u predstavi Sirano. Godišnju nagradu za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi Sirano dobila je Lana Cvijanović.

Godišnju nagradu za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ za ulogu Sirana u istoimenoj predstavi dodeljena je Draganu Mićanoviću.

JDP je godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja kuće dodelio asistentu scenografa, arhitekti Ivani Krnjić, kreatoru scenske maske Snežani Petković, modelaru kostima Evici Mančić, modelaru kostima Milici Milanković, glavnom majstoru za izradu kostimske opreme Marini Ilić, modelaru kostima Tatjani Stajić i majstoru pozornice Milošu Pješčiću.

(RTS)


Ostavite komentar