Izložba „Mandarinski put“ – kako kora od mandarine postaje simbol cikličnosti života

Umetnica je za ovu izložbu inspiraciju pronašla u kori mandarine, prateći kako vreme i prirodni procesi oblikuju njenu prvobitno meku i baršunastu površinu do osušene i tvrde forme koja se odbacuje i završava u zemlji.

„Slično je i sa sudbinom ljudskog tela, koje se s vremenom sasuši i vraća u zemlju. Kora mandarine postaje simbol prolaznosti i cikličnosti života. U njenom putovanju otkrivam paralelu sa večnim krugom rođenja, života i smrti“, navodi Jelačićeva.

Fotografije tako postaju svedočanstvo o lepoti koja proizilazi iz prirodnog procesa, a istovremeno naglašavaju krhkost i snagu života.

„Posebna draž radova jeste njihova asocijativnost. U apstraktnim oblicima mogu da se vide ptice, ljudski likovi ili leptiri – simboli promene, slobode i duhovnog razvoja“, dodaje umetnica.

Istoričarka umetnosti i upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Milana Kvas kaže da se u najnovijem ciklusu radova Jastre Jelačić prepliću inspiracija Dalekim istokom i stvaralačka potreba da se preko predmetnih pojava u centar pažnje stave univerzalne teme – život, prolaznost, smrt i večnost.

„Ranije poznata javnosti po apstraktnim, često asocijativnim grafikama izuzetnog ritma, umetnica sada pronalazi inspiraciju u odbačenim predmetima, korama mandarine, na kojima su utisnuti tragovi postojanja. Plodovi slasti i zadovoljstva nestaju ostavljajući ljušture, sećanje na život zaustavljeno u vremenu koje dobija novi smisao“, ističe Milan Kvas.

Prema njenim rečima, sa „Mandarinskim putem“ Jastra Jelačić se pridružuje istraživanjima krhkih formi Aleksandra Kaldera, ali otkriva bliskost i sa savremenom japanskom umetnošću – origami veštinama Jošihiro Okade i prefinjenim stilom Toko Šinode.

(RTS)