Ilon Mask ponovo najbogatiji čovek na svetu

Izvršni direktor „Tesle“ i vlasnik „Tvitera“ sada je na vrhu liste najbogatijih, iznad, doskorašnjeg vlasnika prvog mesta – Francuza Bernara Arnoa, koji je izvršni direktor kompanije LVMX i čija je procenjena vrednost 187 milijardi dolara.

Mask i Arno su se mesecima nadmetali za prvo mesto na listi. Ipak, prema proračunima Blumberga, Arnoovo bogatstvo se smanjilo nakon što su deonice njegove kompanije zabeležile pad.

Deonice LVMX-a su ove godine porasle za 19,7 odsto, dok su prošle godine deonice „Tesle“ uvećale svoju vrednost za čak 65,6 odsto.

Arno je došao do vodeće pozicije u decembru 2022. godine, kada je njegovo bogatstvo raslo zahvaljujući uspehu prodaje luksuznih proizvoda, što je pomoglo u podizanju vrednosti deonica njegove kompanije.

LVMX, kao jedan od najvećih svetskih konglomerata, obuhvata i prestižne brendove poput Luj Vitona, Diora i Selin.

S druge strane, Mask je doživeo veoma brz uspon na svetskoj listi bogataša poslednjih godina, pošto je njegovo bogatstvo direktno povezano sa uspehom proizvođača „Tesla“ električnih automobila. U toj firmi ima 13 odsto udela, navodi Blumberg. 

Mask je i izvršni direktor „Spejs eksa“, kompanije koja se bavi istraživanjem svemira, a postao je i vlasnik „Tvitera“.

Na osnovu Blumbergovog indeksa milijardera, sedmog januara 2021, Mask je na par sati uspeo da pretekne Džefa Bezosa, izvršnog direktora „Amazona“, na čelu liste najbogatijih ljudi na svetu zahvaljujući skoku akcija kompanije „Tesla“.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike