Hju Grant optužuje tabloid San da mu je opljačkao stan i prisluškivao telefon

Hju Grant je u svom svedočenju pred sudom izneo tvrdnju da je San opljačkao njegov stan i stavio uređaj za praćenje na njegov automobil, samo kako bi se dokopali informacija o njegovom privatnom životu.

„Moja tužba se zasniva na saznanjima da je San počinio nezakonite radnje, uključujući provale po narudžbini, provaljivanje i ulazak u privatni posed u cilju pribavljanja privatnih informacija, tako što su prisluškivali fiksni telefon, hakovali telefon i angažovali privatne istražitelje da sprovedu sve ove i druge nezakonite postupke protiv mene“, naveo je Grant.

Grant tvrdi da je 2011. godine provaljeno u njegov stan u Londonu, da su ulazna vrata skinuta sa šarki, ali da ništa nije ukradeno. Dodaje da se sledećeg dana posle provale u Sanu pojavio članak u kome je „detaljno opisana unutrašnjost stana, uključujući podatak da je bilo naznaka svađe u domaćinstvu“.

Grant tvrdi da u tom trenutku nije imao pojma ko je izvršio provalu: „Nisam imao dokaze da je ova provala izvršena ili naručena po nalogu štampe, a kamoli Sana“.

Glumac je reako da je parnicu pokrenuo pošto su mu prenete informacije koje su „prvi put pružile jasne dokaze da je San preduzimao nezakonite aktivnosti i direktno ciljao mene i moje saradnike“.

Dodao je i da ga iznenađuje što je San izvršio ovu provalu baš u trenutku kada se spremao da svedoču u javnoj istrazi o etičkim standardima u štampi. „Naravno, sve je to meni bilo nepoznato u to vreme.”

Takođe naveo je i da je tokom dvehiljaditih San angažovao privatne detektive da provale u dve nekretnine povezane sa njegovom filmskom produkcijskom kompanijom i njegovom bivšom devojkom, Liz Harli. Glumac tvrdi da su ove provale izvršene uz „znanje i odobrenje Rebeke Bruks koja je u to vreme bila urednica Sana“.

Tužba Hju Granta se razmatra uporedo sa sličnim parničnim postupkom koji je pokrenuo i princ Hari. „News Group Newspapers“ Ruperta Mardoka, matična kompanija Sana, poriče sve optužbe i kaže da njihov tabloid nikada nije preduzimao bilo kakve nezakonite radnje.

Portparol kompanije je naveo da: „San odlučno odbacuje tvrdnje da je bilo kada naložio nekome da provali u kuću Hjua Granta.“

Na sudu su takođe iznete tvrdnje i o tome kako je San navodno došao do detalja o Grantovom prvom detetu, uprkos tome što se majka porodila pod lažnim imenom, upravo zato da bi tu informaciju sakrili od medija. Grant navodi da je tabloid saznao ime pod kojim je primljena u bolnicu zahvaljujući „lažima ili podmićivanju”.

Hju Grant je već postigao finansijsku nagodbu sa kompanijom „News Group Newspapers“ po tužbi iz 2012. godine zbog hakovanja telefona u sada već ugašenim novinama News of the World. Grant tvrdi da je tek 2022. saznao da je provala u njegov stan izvršena u ime tabloida San, nakon razgovora sa privatnim istražiteljem Gevinom Barouzom.

Barouzov dokazni materijal takođe koristi još nekoliko podnosilaca tužbi u paralelnom nizu slučajeva hakovanja telefona koji se vode protiv izdavača Dejli mejla – iako je privatni istražitelj pokušao da povuče neke od svojih navoda u tim odvojenim pravnim postupcima.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike