Glumac Ivan Tomašević Žuća, posle više od četiri decenije umetničkog rada, gromoglasnim aplauzom ispraćen u penziju

‘Nisam kao mlad bio siguran da ću se zadržati u pozorištu, a i roditelji su se nadali da neću’ , kaže uz osmeh, posle više od četiri decenije umetničkog rada, glumac Ivan Tomašević. Valjevac, danas više Šapčanin, karijeru je počeo i odlazak u penziju obeležio komadima reditelja Miška Milojevića, i već u prvoj predstavi dobio nagradu za mladog glumca.

„Bio srećan i danas sam srećan što sam se bavio ovim poslom. Kolika je to privilegija nas, glumaca da se na neki način igramo ljudskim životima, ljudskim sudbinama kao psihijatri, a da pritom ne dovodimo u opasnost svoje pacijente, svoje likove“, naglašava Ivan Tomašević, glumac i reditelj.

Teško je nabrojati Tomaševićeve uloge, jer je osim pozorišnih igrao i u italijanskim, izraelskim i američkim filmovima. Danas je i omiljeni lik sa TV reklama.

Za glumu, režiju i celokupan doprinos umetnosti scene dobio je oko 50 nagrada i priznanja i rado se seća saradnje sa Aleksandrom Lukačem i neverovatnog uspeha predstava Pivara i Selektor.

„Mene je uvek više interesovao proces rada, nego rezultat rada. Jednostavno, ja smatram da posao glumca na predstavi nikada nije završen. Posle pedesete, šezdesete, stote reprize može da se javi neka ideja, rešenje nekog problema koji nije mogao da se reši ranije i u tome je lepota ovog posla“, dodaje glumac.

Ivan Tomašević omiljen je među kolegama koje naglašavaju i njegove ljudske vrednosti.

„Jedan čovek mira. On je čovek neverovatne energije. On je zlato koje još nije otkriveno. Ta energija i ta sposobnost da sve čega se prihvati da uradi, bude ‘vau‘, nešto je što ne odlikuje mnoge u našem poslu“, smatra Ivica Klemenc, glumac, profesor i reditelj.

Autentičan doajen našeg glumišta, Ivan Tomašević osnovao je pre dvadeset godina i svoje pozorište, scenu „Maska“, ali poznavaoci kažu, ne bi bio to što jeste, da nije životne i profesionalne partnerke Anete, sa kojom je celina i sinonim za reč ljubav.

(RTS)


Ostavite komentar