Drama o Đorđu Karađorđeviću baca novo svetlo na sudbinu kontroverznog princa

Duo-drama NjKV pripoveda o Đorđu i njegovoj borbi sa drugima, ali i sa samim sobom, o tome kako je bio revoltitan i povređen nepravdom nametnutom od strane onih kojima je najviše verovao, sa večitim pitanjem – kako ostati istrajan na putu istine i lične borbe do samog kraja.

Predstava ima istorijsko-dramski edukativni karakter, rekao je u Jutarnjem programu Aleksandar Stojić i dodao da ljudi malo znaju o Đorđu Karađorđeviću.

„Đorđe Karađorđević je jedna od najintrigantnijih ličnosti dvadesetog veka naše istorije, i predstava se bavi baš tim najtajnovitijim delom njegovog života – zašto i kako je provodio vreme u psihijatrijskoj ustanovi u Toponici u koju je bio smešten 1926. godine.

Iako je bio prvi u redu za nasleđe na tronu, kako kaže Stojić, zbog moralnih aspekata i nesreće – ubistva posilnog Kolakovića, on je abdicirao i to mesto zauzeo je njegov rođeni brat Aleksandar.

„Mi smo se vodili njegovim memoarima, Istina o mome životu, koje je Đorđe napisao, pisac Uroš Čupić je uzeo najzanimljiviji segment, baš tih 16 godina, i na osnovu te građe je napisao novo dramsko delo. Predstava brani Đorđev stav da on tu nije bio zbog svoje takozvane manije gonjenja, već da je politički smešten jer je smetao ljudima iz kraljevskog doma ili onima koji su ga okruživali i koji su se pitali za državna pitanja u to vreme“, dodao je Stojić.

Glumac kaže da su se u radu na predstavi dosta koristili materijalima iz arhiva, ali da nije bilo zapisa o tome kako je izgledao Đorđev govor i pokret.

„Đorđe je bio dosta temperamentan, i pisac je dao odlične indikacije uz vođstvo reditelja Mihajla Laptoševića“, kaže glumac.

.Premijera predstave je 29. oktobra u Akademskom pozorištu Krmanac i rasprodata je. Repriza je 12. novembra.

(RTS)


Ostavite komentar