Dan sjaja i formalnosti – krunisanje kralja Čarlsa i Kamile po običajima starim 1.000 godina

Kralj Čarls Treći biće krunisan u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, kao i svi drugi britanski monarsi u prethodnih 900 godina. Poslednje krunisanje u Velikoj Britaniji bilo je pre čak 70 godina, kada je na presto došla kraljica Elizabeta Druga, majka kralja Čarlsa Trećeg.

Kako tradicija nalaže, kraljevsku povorku predvodiće kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, duhovni vođa Anglikanske crkve. U trenutku ekonomske krize i visoke inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, krunisanju će prisustvovati manji broj gostiju i izostaće pojedini delovi tradicionalne ceremonije, poput poklanjanja zlatnih poluga suverenu.

Krunisanje je svečana verska služba, istovremeno prilika za slavlje. Ceremonija će biti okrenuta budućnosti, ali prožeta tradicijom.

Iz Kraljevske palate, kralj Čarls Treći i kraljica pratilja Kamila uputiće se u Vestminstersku opatiju. Po završetku, vratiće se peške sa ostalim članovima porodice, u takozvanoj krunidbenoj povorci, a zatim će sa balkona kraljevske rezidencije pozdraviti okupljene građane.

Drugog dana slavlja biće održan koncert muzičkih zvezda u zamku Vindzor, u zapadnom Londonu. Istog dana, građani će se okupiti na velikom doručku krunisanja, što predstavlja određenu vrstu komšijske zabave i proslave prijateljstva. Treći dan, ponedeljak, 8. maj, biće državni praznik, kad građani, po tradiciji čine jedni drugima dobra dela i volontiraju.

Zaposleni u Bakingemskoj palati već godinama u senci pripremaju ovu svečanost, takođe i snage bezbednosti, a šifra za krunisanje Čarlsa Trećeg je operacija „Zlatna kugla“.

Suprotno ranijoj odluci kraljice Elizabete Druge, supruga kralja Čarlsa Trećeg trebalo bi da bude krunisana za englesku kraljicu i više neće nositi naziv „kraljica supruga“.

Krunisanju će prisustvovati brojni državnici i visoke zvanice iz sveta, a poziv nije upućen liderima Rusije, Belorusije, Irana, Mjanmara, Sirije, Avganistana i Venecuele. Ceremoniji neće prisustvovati ni supruga kraljevog mlađeg sina Harija ni njihova deca.

Radikalna antirojalistička grupa „Dosta sa rojalistima“ najavila je protest protiv monarhije. Britanski glavni rabin održaće posebnu molitvu tokom ceremonije.

Snimak krunisanja kralja Čarlsa i Kamile biće emitovan 8. maja 2023. godine  na RTS 1 u 13 i 30 časova.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike