Da li je rođendanska torta Alberta od Monaka dovoljno velika da prikrije sve skandale

Četvrtak je za monegašku kneževsku porodicu bio veoma svečan.

Nasmejani princ Albert, njegova supruga Šarlen i devetogodišnji blizanci Žak i Gabrijela, pozdravljali su građane okupljene ispred kneževske palate, koji su mu pevali rođendansku pesmu. Bila je tu i šira porodica, Albertove sestre i njihova deca, marširala je garda, školska dečica su mahala zastavicama, a pao je i poneki poljubac među supružnicima, u inat glasinama da je njihov brak samo farsa.

Sa građanima je podeljena ogromna crveno-bela rođendanska torta sa nacionalnim simbolima. Da li je dovoljno velika da prikrije sve skandale zbog kojih je kneževska porodica često na naslovnim stranama svetskih medija?

„Spontano“ okupljanje građana za 66. rođendan princa podstaknuto je na društvenim mrežama, a jedan od njegovih inicijatora, lokalni političar i član Nacionalnog saveta, Frenk Lobono, kako prenosi Monako tribjun, obrazložio je da je princu potrebna podrška i jedinstvo, „naročito sada kada je žrtva bolne izdaje“.

Ko je to izdao princa?

Lebono očigledno misli na Kloda Palmera, ključara finansijskih tajni i dugogodišnjeg računovođu kneževske porodice, još iz vremena vladavine Albertovog oca, princa Renijea. Palmero je bio osoba od najvećeg poverenja, koja je upravljala bankovnim računima Grimaldijevih, i javnim i tajnim, čovek zadužen za osetljive misije, jednom rečju – najobaveštenija osoba u kneževini, koja je prošlog leta iznenada ostala bez posla. Posle više od dve decenije, Albert mu se zahvalio na saradnji.

Razlog –  anonimni portal objavljivao je tekstove sa nepotvrđenim informacijama o finansijskim malverzacijama ljudi bliskih palati, među kojima je bilo i Palmerovo ime.

Palmero nije ostao dužan. Ne samo da je tužio princa i tražio odštetu od milion evra, nego je i razvezao jezik i po francuskim medijima krenuo da otkriva ono što zna. A 67-godišnja siva eminencija Monaka je čovek koji previše zna. I sve je pedantno zabeležio u pet svezaka sa crnim koricama.

 Šta je sve otkrio administrator porodičnog imanja? 

Da se kneževska porodica razmeće novcem mnogo više nego što se pretpostavljalo. Da princ ima „momački“ stan i tajne račune, za koje mu supruga ne zna i sa kojih najčešće finansira „bivše“ i dvoje vanbračne dece koju ima iz prethodnih veza, te mnoge „tajne operacije“ podmićivanja policije zarad dobijanja korisnih informacija ili uklanjanja kompromitujućih fotografija.

S druge strane, posebno rasipna je Albertova supruga Šarlen, 46-godišnja bivša južnoafrička plivačica, čiji je godišnji dodatak milion i po evra, ali i njega debelo premašuje. Milion evra je potrošila samo za renoviranje svoje kancelarije i isto toliko za dvomesečno iznajmljivanje vile na Korzici. Istovremeno je kao svoje osoblje i dadilje angažovala ilegalne imigrante, kojima je plaćala minimalne dnevnice. Njenom bratu takođe su isplaćivane stotine hiljada evra za kuću.  

Ne baš mala suma izdvaja se i za svakodnevne potrebe Albertovih sestara, Karoline i Stefani i njihovih porodica, po osamsto i devetsto hiljada evra godišnje. Albert je posebno bolećiv na sestre, a najnoviji skandal izbio je posle otkrića da je Karolininim sinovima, Andrei i Pjeru Kaziragiju, omogućio da uđu u krug najbogatijih biznismena male kneževine, nameštajući im tendere vredne pedesetak miliona evra još kad su bili u dvadesetim godinama, a kasnije izgradnju luksuznog apartmanskog kompleksa u blizini prestižnog Kazina u Monte Karlu. 

Ruku na srce, i sam Palmero je od početka ukazivao Albertu da ne omogućava sestrićima privilegije „preko veze“ i da bi to moglo skupo da ga košta. Pre svega u srozavanju ugleda kneževine i porodice Grimaldi.

Ono što celoj priči o „čoveku koji je previše znao“ daje dodatnu dimenziju jeste i činjenica da, prema procenama mnogih, iza portala koji je objavljivao inicijalne tekstove, zbog kojih je Albertov računovođa dobio otkaz, stoji monegaška „hobotnica“,  multimilijarder Patris Pastor, koji suvereno vlada carstvom luksuznih nekretnina, a Palmero je svojim poslovnim potezima taknuo tamo gde se ne dira.

(RTS)