Broš kraljice Kamile posle jednog veka ugledao svetlost dana 

Otkako je postala kraljica, supruga britanskog kralja Čarlsa ume „da zavuče ruke duboko u kraljevske trezore“ i iz njih izvuče prave dragulje – i simbolično i bukvalno.

Na jučerašnjoj godišnjoj službi povodom Dana Komonvelta, kraljica je nosila izuzetan komad nakita koji je pripadao kraljici Elizabeti Drugoj, a koji je, prema tvrdnjama poznavalaca kraljevskih riznica, poslednjih stotinu godina čamio u tami.

Iz potpuno neobjašnjivih razloga, jer je reč o izvanrednom brošu od akvamarina i dijamanata u obliku dva srca, koji pomalo podseća na šare paunovog perja. Posebno impresivna su dva krupna akvamarina intenzivne boje.

Reč je o brošu kraljice Aleksandre od Danske, supruge britanskog kralja Edvarda VII, koji nije bio viđen u javnosti ceo jedan vek. Tako tvrdi norveški ekspert za nakit Trond Noren Isaksen, koji je, po odobrenju kralja Čarlsa, nedavno imao uvid u kolekciju nakita kraljice Aleksandre.

Lepota ovog broša dodatno je došla do izražaja i zahvaljujući odevnoj kombinaciji kraljice Kamile, koja je nosila svetloplavi kaput Brusa Oldfilda i odgovarajući šešir Filipa Trisija, sa ukrasima u obliku stilizovanog paunovog repa.

Bila je to ujedno i prilika da se skrene pažnja javnosti sa „afere fotografija“, koja je uzdrmala kraljevsku porodicu.

(RTS)