Brižit Makron: Čekala sam deset godina da deca odrastu da bih se udala za Emanuela

Francuski predsednik je imao 15 godina kada se zaljubio u svoju udatu nastavnicu drame, Brižit Ozijer, koja je tada imala 40 godina, u katoličkoj školi Providens u Amijenu početkom devedesetih. Njena ćerka Lorons bila je drugarica budućeg francuskog predsednika.

Kada je njihova romansa izazvala skandal u provincijskom gradu na severu Francuske, Makronovi roditelji, oboje lekari, poslali su ga da šesti razred upiše u školi u Parizu.

„Glava mi je bila u potpunom neredu“, rekla je gospođa Makron, koja sada ima 70 godina, za Pari mač u retkom intervjuu o svom životu prve dame Francuske od 2017.

„Smatrala sam da će ga ta veza obogaljiti. Emanuel je morao da ode u Pariz. Ubeđivala sam sebe da će se sigurno zaljubiti u nekoga svojih godina. Ali to se nije dogodilo.”

„Nisam želela da propustim život“

Gospođa Makron je prestala da predaje dramu u razredu u kome je upoznala svog budućeg muža, ali je nastavila da predaje francuski i latinski jezik.

„Jedina prepreka su bila moja deca“, dodala je. „Čekala sam da im ne bih uništila živote. To je trajalo deset godina, kako bi stali na svoje noge. Možete samo da zamislite šta su sve morali da slušaju. Ali nisam htela da propustim svoj život.“

„Nisam znala ni kako bi moji roditelji, koji su bili uzor vernosti i dobrog obrazovanja, reagovali na naš brak.“

Majka gospođe Makron, Simon Tronju, umrla je 1996. Otac Žan, uspešan proizvođač čokolade, umro je dve godine ranije.

Gospođa Makron otkriva i da su se njena starija braća i sestre šalili na račun ogovaranja. Razvela se od svog otuđenog supruga Andre-Luja Ozijera, bankara, 2006. i udala za Emanuela Makrona godinu dana kasnije, u vreme kada je bio mladi državni službenik.

Njen sin sada ima 48 godina – tri godine više od njenog drugog muža, a ćerke imaju 46 i 39 godina. Gospodin Ozijer je umro 2019. godine, i da nikada nije dao intervju.

„Uvek sam mu se divila“

U intervjuu za Pari mač, prva dama Francuske je pričala i o svom mužu.

„Nema dana a da me nečim ne iznenadi“, navela je Brižit Makron. „Nikada nisam upoznala nekoga sa takvim pamćenjem… Takav intelektualni kapacitet. Imala sam mnogo sjajnih učenika, ali nijedan nije imao njegove sposobnosti. Uvek sam mu se divila.“

Emanuel i Brižit vode miran život. Ona priprema predsedniku doručak, a ponekad i večeru kada se vrati s posla oko 22 i 23 časova. Radi na obrazovanju odraslih u dobrotvorne svrhe i naučila je da izdrži kritike, pre svega odne koje se odnose na odabir garderobe u određenim prilikama.

Govoreći o susretima sa stranim liderima, Brižit Makron je u intervjuu posebno pohvalila kralja Čarlsa i Kamilu koje je francuski predsednički par ugostio tokom državne posete u septembru.

„Kada je došao kraljevski par, bila sam jako zabrinuta. Ali od njihovog dolaska kod Trijumfalne kapije, kada je Kamila izašla iz automobila i poljubila me, sve je krenulo spontano. Veoma su uglađen, veoma kultivisan, veoma zabavan par. Ono što ih najbolje opisuje je njihova delikatnost.”

Komentarišući druge svetske lidere, ona je rekla da je Melanija Tramp, koja je sa mužem bila u poseti Francuskoj 2017. godine, bila „veoma slatka“.

„Ali ona čvrsto drži svog muža. Kada za večerom kucne u svoj sat, njen muž shvata da je vreme da ustane i ode. On je sluša. Ona je veoma jaka ličnost.”

(RTS)


Ostavite komentar