„Znači, to si ti. Stigao si“: Salman Ruždi opisuje trenutak kada je izboden nožem

Salman Ruždi je rekao da mu je prva pomisao kada je u avgustu 2022. video čoveka koji ga je uboo nožem na sceni bila: „Znači, to si ti. Stigao si.“

„Osećao sam se kao da nešto izlazi iz daleke prošlosti i pokušava da me odvuče u prošlost, nazad u tu daleku prošlost, da bi me ubilo“, rekao autor romana Satanski stihovi i Deca ponoći. 

Ruždi je 12. avgusta 2022. nameravao da održi govor u Institutu u okrugu Iri, u državi Njujork, kada je muškarac izjurio na binu i izboo ga oko 10 puta.

„Sedeo sam na sceni desno“, naveo je Ruždi, čitajući svoje predstojeće memoare o napadu, pod naslovom Nož: meditacije posle pokušaja ubistva. „Onda, uglom desnog oka – poslednje što će moje desno oko ikada videti – spazio sam čoveka u crnom kako trči prema meni niz desnu stranu prostora za sedenje. Crna odeća, crna maska za lice.“

„Priznajem, ponekad sam zamišljao svog ubicu kako se diže na nekom javnom skupu ili na neki drugi način, i ovako dolazi po mene. Tako da je moja prva pomisao kada sam video ovu ubojitu priliku kako juri ka meni bila: ‘Znači, to si ti. Stigao si.'“

Nakon napada, Ruždi je ostao u bolnici šest nedelja. Izgubio je vid na jedno oko i osećaj u pojedinim prstima.

„Jedan od hirurga koji mi je spasio život rekao mi je: ’Prvo te zadesila velika nesreća, a onda si baš imao sreće’. Pitao sam, ‘Koji je srećan deo?’, a on je rekao ‘Pa, srećan deo je što čovek koji te je napao nije imao pojma kako da ubije čoveka nožem’,” ispričao je Ruždi Andersonu Kuperu u emisiji 60 minuta na Si-Bi-Esu, u prvom televizijskom intervjuu od napada (koji će biti emitovan u celosti u nedelju 14. aprila).

Napad je usledio 33 godine nakon što je tadašnji iranski lider, ajatolah Homeini, izdao fatvu u kojoj je pozvao na Ruždijevu smrt nakon objavljivanja Satanskih stihova, koje su proglašeni za bogohuljenje.

Napadač, Hadi Matar, izjasnio se da nije kriv po optužbama za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena. On je zadržan u pritvoru bez prava da se uz kauciju brani sa slobode još od hapšenja neposredno nakon napada.

U januaru je suđenje Mataru odloženo zbog predstojećih memoara, koji bi trebalo da budu objavljeni u utorak. Advokat koji zastupa Matara tvrdio je da su imali pravo da vide memoare i bilo koji povezani materijal pre nego što se njegovom klijentu sudi, jer bi to predstavljalo dokaz.

U junu prošle godine, Ruždi je najavio da radi na memoarima. Knjiga koju je objavila izdavačka kuća „Pingvin“ ima 224 stranice, i prva je knjiga koju je Ruždi napisao od napada. „Bilo mi je neophodno da napišem ovu knjigu: bio je to način da preuzmem odgovornost za ono što se dogodilo i da na nasilje odgovorim umetnošću“, rekao je pisac.

Ruždijev najnoviji roman, Grad pobede (Victory City), objavljen je u februaru 2023. godine, ali je napisan pre napada. Prethodno je objavio memoare 2012. pod nazivom Džozef Anton, o vremenu skrivanja nakon objavljivanja Satanskih stihova.

Ruždi je napisao 15 romana i mnoga dela publicistike. Pet puta je bio u užem izboru za Bukerovu nagradu, a osvojio ju je 1981. za roman Deca ponoći. Knjiga je takođe dobila nagradu Booker of Bookers 1994. i Najbolje od Bukera 2008. u čast 25. i 40. godišnjice nagrade.

(RTS)