Zašto je, posle Čarlsovog, i novi portret princeze Kejt razljutio Britance

Da nije prepoznatljive haljine Dženi Pekam i tijare, koje je princeza od Velsa nosila na prijemu posle krunisanja kralja Čarlsa, retko ko bi i pomislio da je na slici ona.

Ovako bi se mogli sumirati utisci, pre svega brojnih pratilaca društvenih mreža, ali i nekih umetničkih kritičara, povodom novog portreta Kejt Midlton, koji je magazin Tetler (Tatler), naručio za svoju naslovnicu u julu.

Izrada portreta poverena je Hani Uzor, umetnici britansko-zambijskog porekla, koja je želela da predstavi Kejt kao dostojanstvenu i snažnu ženu, pre svega nakon njene objave da boluje od raka. Slikarka nije pred sobom imala živi model, nego se oslanjala na stotine fotografija i video snimaka princeze, u nastojanju da pre svega oslika njen karakter.

Iako će portret osvanuti na naslovnici časopisa za više od mesec dana, javnost, dodatno osetljiva zbog princezine bolesti i dugog odsustva, masovno ga je dočekala na nož, a najčešća zamerka je da na njemu Kejt uopšte ne liči na sebe.

Direktor Grouv galerije, Aleks Beri, za Mail online je pojasnio svoje viđenje slike i uporedio je sa portretom kralja Čarlsa, koji je naslikao Džonatan Jeo i koji je takođe poslednjih dana podelio javnost.

On smatra da, za razliku od karakteristične jarkocrvene pozadine na Čarlsovom portretu, plava pozadina na princezinom daje umirujuću i spokojnu atmosferu, što je u suprotnosti s namerom umetnice da prikaže njenu snagu.

„Oči na slici ne uspevaju da uhvate istinsku lepotu i posvećenost princeze od Velsa. Ta neusklađenost između spokojnog, gotovo pasivnog izraza lica na portretu i živahne ličnosti koja se vidi u njenim javnim nastupima, umanjuje ukupni uticaj dela. Nedostaje joj ženstvenost moći i dostojanstva koje ona prirodno poseduje“, zaključuje Beri.

Ovo je treći put da magazin Tetler naručuje kraljevske portrete za svoje naslovne strane. Prethodno su to učinili za kraljicu Elizabetu i njenog sina, sada kralja, Čarlsa. 

 

(RTS)