Za nju je svaki trenutak – modni trenutak, otvorena izložba koja vodi kroz karijeru Naomi Kembel

Za izložbu otvorenu u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta, manekenka je pozajmila odeću iz svoje privatne kolekcije. Uz oko 80 odevnih predmeta na izložbi su fotografije i predmeti iz njene lične arhive. Izložba treba da predstavi blistavu 40-godišnju karijeru Naomi Kembel.

Kustos projekta, Elizabet Marej, kaže da se među najzanimljivijim eksponatima izdvajaju haljina Iva Sen Lorana od belog perja rajske ptice i plave cipele Vivijen Vestvud mock krok sa kojih je Kembelova pala na modnoj pisti 1993. godine.

Njene veze sa velikim imenima poput Đanija Versačea i Aleksandra Mekvina obeležene su na izložbi, brojnim haljinama koje je nosila na modnoj pisti, za potrebe snimanja ili na posebnim događajima.

Saradnja manekenke i dizajnera iz Tunisa Azedina Alaje, prikazana je u jednom delu izložbe. Sadrži bodi sa leopard printom koji je nosila na snimanju sa Herbom Ritsom 1991. i nekoliko haljina koje su napravljene posebno za nju.

„Upoznala ga je 1986. kada je bila u Parizu i uspostavili su zaista divan lični i profesionalni odnos. Njegova odeća čini jedan poseban deo u Naominoj garderobi“, rekla je Marej.

Supermodel je takođe poznata po tome što se zalaže za mlade modne talente kao što su Kenet Ize iz Nigerije i britanski dizajner Toriseji Dumi.

„Mislim da se uticaj Naomi na mlade kreativne ljude i njihovu karijeru zaista se ne može preceniti. Ona pravi ogromnu razliku u karijeri tolikog broja ljudi kada radi za njih, i koristi to saznanje sa jasnim namerama i veoma pametno“, smatra kustos izložbe.

Sanitarno odelo i Barberi ogrtač

Dokazujući da je svaki trenutak za Naomi – modni trenutak, u Muzeju su prikazane i dve kombinacije i modeli iz specijalnih prilika.

Prva je svetlucava haljina brenda Dolče Gabana iz marta 2007. Naomi je tada dobila kaznu društveno-korisnim radom u Njujorku, jer je bacila telefon na svoju kućnu pomoćnicu. Tada je iz sanitarne garaže izašla obučena u – upravo tu haljinu.

Druga kombinacija pokazuje da Naomi ume da čak i zaštitnu opremu učini modernom. Tokom pandemije koronavirusa stavila je Barberi ogrtač preko zaštitnog sanitarnog odela, zajedno sa maskom za lice.

„Naomi je bila tu ove nedelje, videla je izložbu, i bilo je sjajno videti je kako se osvrće i razmišlja o svojoj karijeri. Svaki put kada pogledamo neki drugi odevni predmet, iza toga se pojavi posebna priča… To je zaista sjajno“, zaključila je kustos Marej.

Postavka „Naomi u modi“ – u Muzeju Viktorije i Alberta traje od 22. juna do 6. aprila 2025.

(RTS)