Vimblndon pozdravio svog sedmostrukog šampiona zanimljivom pričom

Posle neizvesnosti da li će Novak Đoković moći da se pojavi na najstarijem teniskom turniru u Vimbldonu, organizatori su na zvaničnom nalogu turnira na društvenoj mreži Iks (nekada Tviter), podsetili kako su se naučnici u Srbiji odužili najboljem teniseru. 

 „Ovo je priča o ikoni Vimbldona po kojoj je nazvan jedan insekt. Svi znamo Novaka Đokovića kao sedmostrukog šampiona i jednog od najvećih tenisera koji je kročio na terene Vimbldona.

Ali od 2022. godine njegova ostavština je dodatno učvršćena kada su istraživači u Srbiji odlučili da novootkrivenu vrstu insekta nazovu po njemu: Duvalius djokovici (Đokovićev duvalijus) – zbog njegove brzine, snage, savitljivosti, izdržljivosti i snažnog instinkta za preživljavanje.

Što je još značajnije, ova vrsta insekta je predator koji je izgubio vid jer živi ispod zemlje. Naučnici su naveli da je Novak toliko učinio za Srbiju da u znak zahvalnosti i osećaja potrebe da se na neki način oduže.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da je Đoković privukao pažnju naučnika. Jedna vrsta slatkovodnog puža pronađena u Crnoj Gori 2021. godine takođe je dobila ime po njemu.

Sve je to deo sve veće ostavštine Novaka Đokovića“, kaže se u objavi. 

Veoma retka vrsta insekta

Jedinstvenog pećinskog predatora koga su prof. dr Srećko Ćurčić i dr Nikola Vesović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević pronašli u Siminoj jami, na planini Povlen, smatra se da jejako stara vrsta, a njeni najbliži srodnici naseljavaju zapadnu Srbiju i vezani su za zemljište planine Maljen i pećinske objekte u okolini Valjeva.

„Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista sveta ikada“, navedeno je u renomiranom međunarodnom zoološkom naučnom časopisu Annales Zoologici Fennici.

(RTS)