Vajnstinu će biti ponovo suđeno za silovanje u Njujorku

Nekadašnji producent Harvi Vajnstin se prvi put pojavio pred sudom od zapanjujućeg poništenja presude za seksualne zločine iz 2020, a  tužioci poručuju da očekuju ponovno suđenje. „Verujemo u ovaj slučaj i ponovo ćemo suditi u ovom slučaju“, rekla je pomoćnica okružnog tužioca Nikol Blumberg na sudu.

Tokom preliminarnog saslušanja u Vrhovnom sudu Menhetna, tužilaštvo i odbrana su rekli da bi mogli biti spremni za novo suđenje ove jeseni, nakon praznika.

„Svakako verujemo da će optuženi ponovo biti osuđen“, kaže okružni tužilac Menhetna Alvin Breg.

Tužioci su zatražili od sudije Kertisa Farbera da Vajnstina pritvori, prenosi Asošiejted pres. NBC News izveštava da ga je sudija vratio u bolnicu na lečenje i zakazao dodatno saslušanje za kasnije u maju.

Vajnstinovi advokati tvrde da je on lošeg zdravlja i da ga ne bi trebalo držati u zatvoru. „On je stariji, bolešljiv čovek i ne predstavlja nikakvu opasnost“, rekao je advokat Artur Ajdala na konferenciji za novinare posle saslušanja.

„Harvi Vajnstin se sada smatra nevinim“, dodao je Ajdala na konferenciji za novinare. Vajnstin bi trebalo da se vrati na sud 29. maja.

Na sud je stigao u invalidskim kolicima i nosio je plavo odelo i plavu kravatu sa lisicama na rukama. Pojavio se na sudu samo nekoliko dana nakon što je odveden u bolnicu Belevu zbog medicinskog tretmana o kojem informacije nisu dostupne javnosti.

Pretpretresno ročište održano je u istom sudu gde je on 2020. godine proglašen krivim za teška seksualna krivična dela.

U petak, 26. aprila, prebačen je iz zatvora u severnom delu Njujorka gde je služio 23-godišnju kaznu zbog osude 2020. na ostrvo Rikers u popravnom zavodu Njujorka.

Taj potez je usledio dan nakon što je Apelacioni sud u Njujorku poništio njegovu osuđujuću presudu iz 2020. odlukom 4 prema 3, kojom je utvrđeno da je sudija Džejms Berk greškom dozvolio da svedoče tri žene čije optužbe nisu deo krivičnog postupka protiv Vajnstina. o njegovim „ranijim lošim postupcima“.

„Lek za ove neviđene greške“, napisala je sudija žalbenog suda Dženi Rivera „je novo suđenje“.

Okružno tužilaštvo Menhetna saopštilo je da će se boriti za novo suđenje, ali samo ako svedoci budu voljni ponovo da svedoče.

Džesika Man, koja je svedočila protiv Vajnstina, koji je 2020. proglašen krivim za njeno silovanje, pojavila se na sudu, prenosi Dejli njuz.

Optužbe više od 100 žena

Kontroverzna odluka da se poništi Vajnstinova krivica naljutila je mnoge koji ga optužuju za predatorsko ponašanje, silovanje, prisiljavanje da ga gledaju kako masturbira…

Vajnstin je 2020. godine osuđen za silovanje trećeg stepena, zbog seksualnog napada na glumicu Džesiku Man 2013. i za izvršenje krivičnog dela seksualnog čina prisiljavanje na oralni seks nad bivšom asistentkinjom u produkciji Mimi Hejli 2006. godine.

Skoro 100 drugih žena optužilo ga je za seksualno uznemiravanje i seksualni napad.

Vajnstin i dalje mora da odsluži 16-godišnju zatvorsku kaznu zbog osude 2022. godine u Los Anđelesu zbog silovanja glumice u hotelu na Beverli Hilsu. Njegovi advokati se žale na tu presudu.

Vajnstinov publicista Juda Englemajer rekao je: „Dugoročni cilj i naša nada su da on bude potpuno oslobođen krivice, da bude slobodan čovek, da provodi vreme sa svojom decom i porodicom i da se povuče u miru“.

Debra Kac, advokat Dan Daning, koja je svedočila protiv Vajnstina na suđenju 2020. godine, rekla je da je ogorčena odlukom da se osuda poništi.

„On je serijski silovatelj koji se ne kaje zbog onoga što je učinio, i ne bi trebalo da provede ni minut kao slobodan čovek. Ako može ponovo da mu se sudi, i da se osigura to da se pošalje na dugu robiju, to je ono što bi trebalo učiniti. Nikada više ne bi trebalo da se nađe među slobodnim ljudima. Mislim da će ponovo biti osuđen. On je kriv“, izjavila je Kac.

(RTS)