Srebrni jubilej jordanskog kralja – trudna princeza Radžva zasenila kraljicu Raniju

Dvadesetpetogodišnjicu stupanja na presto Jordana, kralj Abdulah II obeležio je impresivno, spektakularnom vojnom paradom, kojoj su prisustvovali svi članovi kraljevske porodice. 

Abdulah i kraljica Ranija imaju četvoro dece. Prestolonaslednik princ Husein bio je sa suprugom Radžvom koja je u poodmakloj trudnoći i tokom leta treba da se porodi. Princeza Iman takođe je bila sa suprugom.

Dame su za ovu posebnu priliku izabrale specijalne toalete.

Dok je buduća kraljica Radžva blistala u tamnocrvenoj dugoj haljini sa tradicionalnim vezom i plaštom, koju je kreirala poznata saudijska dizajnerka Honajda Serafi i koja je ponosno isticala njen trudnički stomak, haljina kraljice Ranije, kako su primetili mnogi pratioci kraljevske mode, bila je potpuni promašaj. 

Kreator, Lait Almaluf, je naširoko objasnio i pohvalio se šta ga je inspirisalo i kakvu sve simboliku njegova haljina nosi: od niza od sedam dugmića, koji predstavljaju sedmokraku zvezdu Jordana, jedinstvo i nadu, do korzeta poput oklopa, koji simboliše zaštitu i snagu zemlje u poslednjih 25 godina, te motiva žita u plisiranoj suknji koji asocira na izobilje i bogatstvo. 

Zamisao kreatora možda i nije bila loša, ali se realizacija retko kome dopala. 

U gornjem delu haljine, koji je bio poput klasične bele košulje sa krutom kragnom i baušastim rukavima, preko koje je bio sivi asimetrični korzet od debelog materijala, Ranija je delovala kao kornjača u oklopu, ni nalik elegantnoj i stilizovanoj kraljici kakvu smo navikli da vidimo. Pratioci su prokomentarisali da je izgledala kao da dolazi direktno sa ortopedije i imali su mnogo zamerki na račun njene haljine. 

Ranijina starija ćerka Iman bila je poput prave orijentalne princeze u dugoj satenastoj svilenoj haljini sa ukrasnim trakama i vezom, koja je bila pun pogodak i odgovarala prilici. Za tatin srebrni jubilej i boja je bila primerena- srebrna. 

(RTS)