Španski kralj proslavlja deset godina na tronu

Paradom, koncertima i izložbama, u Španiji se obeležava prva decenija otkako je Felipe VI stupio na presto, posle abdikacije svog oca, kralja Huan Karlosa. 

Glavni zadatak koji je, sada 56-godišnji kralj postavio sebi u protekloj deceniji bio je povratak poverenja i popularnosti monarhije, koja je bila u dubokoj krizi posle brojnih finansijskih i ljubavnih skandala njegovog oca, ali i malverzacija za koje je optužena njegova sestra Kristina i njen sada već bivši suprug, poznati nekadašnji rukometaš Injaki Urdangarin.

Strogošću prema ocu, koji je od 2020. u dobrovoljnom egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i izbegavanjem kontakata s njim, te oduzimanjem sestri titule vojvotkinje od Palme, Felipe je nastojao da distancira monarhiju od svih skandala, modernizuje je i povrati joj ugled. 

U tome mu je zdušno pomagala i supruga, kraljica Letisija, negujući imidž vredne, odane i elegantne pratilje, uvek bliske narodu, iz kojeg je i sama potekla, budući da u sebi nema „plave krvi“.

Najveći izazovi tokom dosadašnje vladavine bili su teroristički napad u Barseloni 2017, te pokušaji Katalonije da proglasi nezavisnost kasnije iste godine. 

Felipe i Letisija imaju dve ćerke, 18-godišnju prestolonaslednicu Leonor i godinu dana mlađu infantkinju Sofiju.

 Leonor, koja trenutno na vojnoj akademiji završava vojnu obuku, sve više preuzima aktivnu ulogu kao buduća kraljica Španije, a krajem prošle godine je obavila i formalnu ceremoniju zakletve pred Kongresom i Senatom, nakon što je postala punoletna. To je učinio i njen otac 1984. na svoj 18. rođendan. 

Kada jednog dana bude stupila na presto, Felipeova naslednica će biti prva kraljica Španije od 1868, kada je prestala da vlada Izabela II.

 

(RTS)