Španska i holandska princeza diplomirale na „hipi Hogvortsu“

Španska prestolonaslednica, sedamnaestogodišnja princeza Leonor od Asturije, diplomirala je na Atlantik koledžu u Glamorganu, gde je studirala dve godine, a svečano uručenje diplome nisu propustili ni tata kralj Felipe Šesti, ni mama kraljica Letisija, ni mlađa sestra infantkinja Sofija.

U Velsu su istim povodom danas i holandski kralj Vilem-Aleksander i kraljica Maksima, jer je na istom koledžu diplomu dobila i njihova druga ćerka, princeza Aleksija.

Reč je o prestižnom koledžu, smeštenom u zamku Svetog Donata iz 12. veka, na južnoj obali Velsa, dvadesetak kilometara od Kardifa, koji mnogi u šali zovu „hipi Hogvortsom“, aludirajući na romane o Hariju Poteru. Osnovan je 1962, a pohađali su ga mnogi pripadnici evropske i svetske aristokratije, uključujući holandskog kralja Vilema Aleksandera, belgijsku prestolonaslednicu Elizabetu i jordansku princezu Raju Bint Al Husein.

Mediji su pisali da dvogodišnje školovanje košta oko 76.000 evra.

Felipe i Letisija izgledali su ponosno kada je budućoj kraljici Španije uručen međunarodni bakalaureat. Od naredne školske godine, na istom koledžu naslediće je sestra Sofija, dok će se Leonor posvetiti trogodišnjoj vojnoj obuci, koju po pravilu moraju da prođu svi budući čelnici parlamentarnih monarhija Evrope. Posle toga je čeka i univerzitet.

Lepa princeza česta je tema španskih medija, a iako se o njenom privatnom životu ne zna mnogo, šuška se da joj je simpatija godinu dana stariji fudbaler Barselone, Pablo Martin Gavira. Navodno je tokom svetskog prvenstva u Kataru popularni Gavi poklonio kralju svoj potpisani dres, namenjen princezi. Informacija je po običaju ostala samo u domenu medijskih spekulacija.

(RTS)