Slađana Milošević, rok zvezda koja je Tita „pomerila“ sa naslovnih strana novina

Kao izuzetno darovito dete, Aleksandru Slađanu Milošević sa samo pet godina primili su u muzičku školu. Već u 13. postaje vokal i bas gitarista u rok bendu, a sa 15 snima prvu ploču.

Želela da bude fizičar ili naučnik u NASI, međutim singl Au, au/Upali svetlo iz 1977. godine, koji postaje najslušaniji na svim radio i televizijskim stanicama, usmerava njen život i karijeru.

Za razliku od naslovnih strana u zemlji sa kojih je Tito čestitao Dan mladosti, tog dana 1978. godine, časopis Duga, umesto Titove, objavljuje sliku Slađane Milošević.

Njena popularnost i originalnost prelaze granice Jugoslavije pa iste godine snima Novogodišnji šou-program za Mađarsku nacionalnu televiziju.

Zapažene nastupe imala je u Rusiji gde se za rođendan tadašnjeg predsednika Brežnjeva pojavljuje na televiziji. U Kini pobeđuje na festivalu sa numerom koju je otpevala na jeziku domaćina. Snima šou-program za italijanski RAI 2.

U Londonu je provela četiri godine i za Engleze je govorila da su revolucionari, posebno u pop kulturi.

Slađana je u Los Anđelesu bila prvi osnivač Koalicije za mir i pravdu u Jugoslaviji. Pored muzičke karijere, u Americi je stekla obrazovanje iz psihologije i specijalizirala u oblasti investicija.

Bila je predsednica asocijacije „Ars et Norma“ u okviru koje je započela projekat povezivanja matice i dijaspore.

Autorka je dokumentarnog filma posvećenog Nikoli Tesli. Kao autor potpisuje nekoliko knjigao, a enciklopedija Civilizacija i žena – muška žena ima 1.800 strana.

(RTS)