Sada vredi kao Van Gog ili Pikaso – posle više od 50 godina Polu Makartniju vraćena gitara

„Hefner“ izrađen u obliku violine nestao je otprilike u vreme kada su se „Bitlsi“ razišli, ali se sada ponovo pojavio nakon „globalne potrage“. Makartni je instrument platio 30 funti pre 63 godine, što je ekvivalentno vrednosi današnjih 800 funti, prenosi Gardijan.

Potragu za pronalaženjem nestalog basa u obliku violine, nemačke proizvodnje „Hefner 500/1″, pokrenuo je projekat „Lost bas“ prošle godine, a 13. februara, jedan student, podelio je fotografiju instrumenta na društvenim mrežama uz tvrnju da ga je nasledio ali i da je vraćen prvobitnom vlasniku.

„Od svojih prijatelja i porodice nasledio sam ovaj predmet koji je vraćen Polu Makartniju“, objavio je na mreži Iks.

„Violinska gitara“ kao sinonim za muzičara

Makartnijev bas, koji bi sada mogao da vredi čak 10 miliona funti, postao je sinonim za svestranog muzičara tokom ranog perioda benda. Kupljena je u vreme kada je, tada još nepoznata grupa, obilazila noćne klubove u Hamburgu, u Nemačkoj, početkom 1960-ih.

U saopštenju na Makartnijevoj veb-stranici se navodi: „Nakon lansiranja prošlogodišnjeg `Lost bas` projekta, Polova bas gitara `Hefner 500/1` iz 1961, koja je ukradena 1972. godine, vraćena je. `Hefner` je potvrdio autentičnost gitare i Pol je neverovatno zahvalan svima koji su u akciju bili uključeni“.

Makartni je ranije rekao da se „zaljubio“ u taj instrument jer je, za razliku od mnogih električnih gitara, imao simetričan oblik.

„Za oko 30 funti pronašao sam ovaj `Hefnerov bas` oblika violine. Meni, pošto sam levoruk, delovao je manje čudno, iako je bio simetričan. Kada sam ga kupio, zaljubio sam se u njega”, rekao je Makartni (81) koji je gitaru nosio na nastupima uživo između 1961. i 1963. godine.

I iz „Hefnera“ su pomogli u potrazi za instrumentom, tako što je kreirali haštag #tracingthebass, ohrabrujući ljude iz celog sveta da pomognu u pronalaženju.

„Blisko sam sarađivao sa timom Pola Makartnija godinama, a kada sam upoznao Pola, razgovarali smo o njegovom prvom `Hefnerovom` basu i o tome gde bi mogao da bude danas. Pol me je pitao da mu pomognem da pronađemo njegov bas, i tako je krenuo `veliki lov`“, izjavio je izvršni direktor „Hefnera“ Nik Vas.

Brend „Hefner“ je bio Makartnijev izbor tokom njegove karijere i kompanija veliki deo svog uspeha duguje podršci člana Bitlsa. Poseduje četiri `hefner` basa, i još svira jedan koji mu je poklonio proizvođač.

Vas je dodao i da se pronađeni bas sada može ceniti „kao Van Gog ili Pikaso, nego samo kao instrument“.

Tokom godina, nizale su se različite teorije o tome šta se dogodilo sa instrumentom, kako je nestao, da li je, i odakle ukraden…

Poslednji put je viđen nekoliko dana pre nego što su Makartni i njegovi kolege iz benda – Džon Lenon, Džordž Harison i Ringo Star – odsvirali svoj poslednji nastup uživo sa krova svoje baze u Sevil rou.

(RTS)