Region o Lauševiću: Bio je veliki partner, predivan čovek, prijatelj kakav se samo može poželeti

Portali pišu da je Laušević preminuo posle kraće i teške bolesti, i da je ovaj gubitak „potresao regiju“. Za Jutarnji list, o Lauševiću su govorile Anja Šovagović-Despot, Ksenija Paić i reditelj Ivan Goran Vitez. Prošlo je više od trideset i pet godina otkako je Ksenija Paić s Lauševićem glumila u kultnom ostvarenju Oficir s ružom. Njoj je to bilo prva glavna uloga na filmu

„Žalosno je što se o mnogim ljudima govori tek kad odu. Žarko je bio višestruko darovit čovek. I divan kolega. Sve ove godine, a prošlo ih je puno otkako smo radili zajedno, sve vreme osećam da sam imala privilegiju što sam jednu od mojih najvažnijih filmskih uloga igrala upravo s njim“, rekla je Ksenija.

S Lauševićem nije ostala u kontaktu.

„Život ljude odvede na različite strane. Samo smo se jednom čuli, vrlo kratko. Pozdravili smo se i što može čovjek nakon toliko godina reći preko telefona? Samo smo želeli jedan drugom sreću i svako dobro”, rekla je Paićeva, i dodala da Laušević nije bio samo odličan glumac: „S obzirom na knjige koje je napisao, vidi se da je imao i spisateljskog dara. Lepo je i crtao. Pratila sam njegovu karijeru, onoliko koliko sam mogla doći do informacija. Kad se vratio u Beograd, doživeo je svojevrsnu rehabilitaciju. Puno je snimao. Bila sam srećna zbog toga, bilo mi je drago da Žarko radi ponovo”, dodal je.

Anja Šovagović-Despot s Lauševićem je pre više od trideset godina radila Stelu koju je režirao Petar Krelja. Film je 1980. u Puli dobio nagradu publike, a u bioskopima ga je gledalo danas nezamislivih 100.000 ljudi.

„Pamtim Stelu kao predivno iskustvo, divan rad. Žarko je bio veliki profesionalac, već tada je bio ogromna zvezda od koje sam i te kako mogla puno toga naučiti. On je bio veliki partner, predivan čovek, prijatelj kakav se samo može poželeti. Bio je i naš porodični prijatelj, ostali smo sve ove godine u stalnom kontaktu. Zaista smo prolazili kroz njegove i lepe i loše životne faze, zaista sam u šoku jer je otišao”, kaže Šovagović-Despot.

„Poslednji put smo se čuli kad je snimao film na Hvaru, već ga je bila načela bolest, ali nadala sam se da će je uspeti da pobiedi kao što je pobedio sve životne bitke prije toga. Izražavam duboko saučešće Žarkovoj porodici, verujem da je našao svoj mir i blagoslov“, rekla je Anja Šovagović-Despot o tim danima.

Ivan Goran Vitez, reditelj, kaže: „Video sam ga zadnji put na snimanju filma Stela, to je bilo krajem 80-ih godina. Imao sam tada nekih trinaest godina. Petar Krelja je u tom filmu skupio stvarno odlične glumce. Anja Šovagović mu je bila filmska partnerka, ona je bila Stela, a on socijalni radnik koji ju je vodio s jednog mesta na drugo, iz prihvatlišta u dom za nezbrinutu decu, odnosno za delikvente. Ja sam bio isto jedan mali delikvent, tu u Zagrebu, bez porodice. To je bilo jedno za mene divno iskustvo. Snimali smo u Zagrebu, u Delnicama. Bilo je jako prijatno raditi s njim. On je u tom trenutku bio velika zvezda”.

„Ja sam tada bio mlad, ali mogu vam reći da sam tada u tom filmu video šta je gluma, u tom sam trenutku shvatio, naime da to baš i nije za mene. Da oni stvarno znaju da lume, a da ja to nikad neću znati. Pa sam se bacio u rediteljske vode. Više se nakon toga s njim nisam sreo“, ispričao je Vitez.

Od Žarka Lauševića opraštaju se brojne kolege i prijatelji, kao i političari iz zemlje i regiona.

(RTS)