Rasel Brand ostaje bez milion funti godišnje – „kazna Jutjuba“

Kompanija „Jutjub” je suspendovala mogućnost Rasela Branda da zarađuje novac na toj platformi nakon optužbi za silovanje i seksualni napad, što je ugrozilo njegove finansije. Iz uprave sajta saopštili su da su suspendovali Brendov kanal iz „Jutjub“ partnerskog programa nakon ozbiljnih optužbi protiv njega, što znači da se njegovi video snimci više ne mogu zarađivati na toj platformi.

Brand, 48-godišnji komičar i glumac optužen je za silovanje, napad i emocionalno zlostavljanje između 2006. i 2013. godine, kada je bio na vrhuncu slave radeći za Bi-Bi-Si, Kanal 4 i glumeći u holivudskim filmovima. On negira optužbe, i tvrdi da su sve njegove veze bile sporazumne.

Brand se izgleda pripremio za ovu zabranu sa Jutjuba, pošto je mnoge svoje video zapise prebacio na rivalski sajt Rumble, iako ima relativno slabo tržište koje ne daje Brandu pristup ka 6,5 miliona pretplatnika koje je prikupio tokom decenije na Jutjubu.

I Brandov izdavač knjiga je objavio da će pauzirati buduće projekte sa izvođačem.

Portparol „Jutjuba“ je rekao: „Obustavili smo monetizaciju na kanalu Rasela Branda zbog kršenja naše politike odgovornosti autora. Ako ponašanje autora van platforme šteti našim korisnicima, zaposlenima ili sistemu, preduzimamo mere da zaštitimo zajednicu”.

Stručnjaci procenjuju da Brand verovatno zarađuje između 2.000 i 4.000 funti po videu, što bi, na osnovu pet video snimaka nedeljno, moglo da proizvede blizu milion funti godišnje.

Otkazana i turneja

Potez iz „Jutjuba“ usledio nakon odluka o obustavi Brandove turneje uživo i otkazivanju budućih planova za objavljivanje raznih sadržaja.

Pre nego što su prve optužbe objavljene, Brand je rekao da je bio „promiskuitetan“, ali da su sve njegove veze bile „sporazumne“.

Iz njegove izdavačke kuće „Blubird”, poručuju da su „sva buduća izdavanja“ sa komičarem pauzirana. Planirani naslov Recovery: The Workbook, by Brand trebalo je da bude objavljen u decembru 2025. godine, navodi se na veb-stranici kompanije.

I preostale emisije na Brandovoj turneji Bipolarisation su odložene.

U saopštenju promotera se navodi: „Odlažemo nekoliko preostalih dobrotvornih emisija za prikupljanje sredstava za borbu protiv zavisnosti, znamo da ćete razumeti taj potez“.

(RTS)