Prvi zvanični portret kralja Čarlsa od krunisanja izazvao podeljena mišljenja

Portret kralja Čarlsa III veličine 2,9 sa dva metra naslikao je britanski umetnik Džonatan Jeo, koji je tokom svoje karijere uradio portrete brojnih visokorangiranih ličnosti, uključujući bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, glumicu Nikol Kidman i aktivistkinju Malalu Jusafzaj.

Jeo je započeo projekat dok je Čarls još bio princ od Velsa, i prikazuje monarha u uniformi velške garde, sa mačem u ruci, na vatrenocrvenoj pozadini koja izgleda kao da ga je skoro celog progutala, dok leptir sleće na njegovo rame.

„Slično kao leptir kojeg sam naslikao kako lebdi iznad njegovog ramena, ovaj portret je evoluirao kako se transformisala uloga subjekta u našem javnom životu“, rekao je Jeo u izjavi koju je objavila Bakingemska palata.

„Dajem sve od sebe da uhvatim životna iskustva urezana u lice svake pojedinačne osobe. U ovom slučaju, moj cilj je takođe bio da se osvrnem na tradiciju kraljevskog portretisanja, ali na način koji odražava monarhiju 21. veka i, iznad svega, da prenesem duboku ljudskost subjekta.“

Kralj je četiri puta pozirao Jeu, a kako navode iz palate, koristio je i crteže i fotografije.

Delo je naručeno za proslavu 50. godišnjice Čarlsovog članstva u Drejpers kompaniji, koja pored ostalih filantropskih aktivnosti, pomaže različite obrazovne inicijative, i biće izloženo javnosti od 16. maja do 14. juna u galeriji Filip Mold u Londonu. Kasnije će visiti u Drejpers Holu od kraja avgusta zajedno sa drugim kraljevskim portretima.

Kralj i kraljica su navodno zadovoljni portretom – kako je umetnik rekao Bi-Bi-Siju. Kamila je rekla: „Da, imaš ga“, nakon što je videla rezultat, dok je monarh bio „blago iznenađen jakom bojom, ali je inače izgledalo kao da se osmehuje sa odobravanjem”. Ali zato nije nedostajalo komentara na društvenim mrežama.

Komentarišući ispod objave portreta na Instagram nalogu kraljevske porodice, jedan korisnik je napisao: „Sa uniformom i tom bojom izgleda kao vizuelni prikaz masakra koji su izazvali kolonizatori“. „Samo da je bilo koja druga boja osim crvene, svidelo bi mi se. Zaista je uhvatio njegovu suštinu na licu, ali grubost crvene boje ne odgovara mekoći njegovog izraza“, smatra jedan od komentatora. Neko je napisao i da: „Izgleda kao da ide pravo u pakao.“

Istoričar umetnosti Ričard Moris napiso je u objavi na društvenoj mreži Iks (nekada Tviter): „Stvarno mi se dopada portret… pre fotografije, da bi veliki slikar zabeležio vaš pravi izgled, prihvatili ste otkrivanje svojih mana i smrtnosti. To je ono što Jeo ovde prikazuje.“

Što se tiče portreta kralja Čarlsa, Jeo je na svojoj veb-stranici naveo da žive boje pozadine „ne samo da su odjek kraljevskog nasleđa koje se nalazi u mnogim istorijskim portretima, već unosi dinamičan, savremeni potres u žanr svojom ujednačenom moćnom nijansom – pružajući moderan kontrast tradicionalnijim prikazima.”

Dodao je da leptir simbolizuje lepotu i prirodu, istovremeno naglašavajući kraljevu strast prema životnoj sredini.

Jeove slike su uključene u stalnu kolekciju londonske Nacionalne galerije portreta.

Kralj je i sam umetnik, a kolekcija njegovih akvarela bila je izložena u Londonu 2022. On je ranije opisao slikarstvo kao „jednu od najrelaksirajućih i terapeutskih vežbi koje znam“, dodajući da „osvežava delove duše koji druge aktivnosti ne mogu dostići.”

(RTS)