Princ od Bruneja i zvanično oženjen, ali desetodnevna svadba se nastavlja

Princ od Bruneja koji ima dva i po miliona pratilaca na Instagramu, uglavnom ženskog pola, u decembru je razočarao mnoge obožavateljke, najavom da se ženi unukom savetnika njegovog oca, sultana Hasanala Bolkijaha.

Tridesetdvogodišnji princ Abdul Matin, bio je obučen u ceremonijalnu vojnu uniformu, a njegova tri godine mlađa nevesta nosila je dugu belu haljinu i dragulje za ceremoniju koja je obavljenau palati Istana Nurul Iman.

Među 5.000 svatova bili su i članovi kraljevske porodice iz Saudijske Arabije i Jordana, kao i predsednik Indonezije Džoko Vidodo i lider Filipina Ferdinand Markos mlađi.

Par se prvi put pojavio u javnosti kao bračni par, mašući hiljadama okupljenih sunarodnika sa zadnjeg sedišta „rols rojsa“ sa otvorenim krovom, dok se raskošna povorka probijala kroz glavni grad Bandar Seri Begavan.

Lokalne TV stanice u sredu su prenosile ceremoniju verskog venčanja u ovom malom, naftom bogatom sultanatu.

Princ Matin je 10. dete sultana, najduže vladajućeg monarha na svetu i jednog od najbogatijih i peti u redu za nasledstvo. Završio je međunarodnu politiku na Kings koledžu u Londonu, u vojnim snagama je pilot helikoptera, aktivan sportista, koji igra i polo u reprezentaciji Bruneja, a bavi se i skijanjem, padobranstvom, ronjenjem na dah, igra golf.

Nevestu Anišu Rosnah Adam, zna još iz detinjstva, a prema nekim medijskim navodima, ona je vrlo sposobna poslovna žena, vlasnica kompanije za proizvodnju svile kao i turističke agencije.

Svadbeno veselje je počelo 7. januara i dostiglo vrhunac na današnjoj velikoj ceremoniji.

Islamskom ceremonijom venčanja kojom je ozvaničen brak princa Matina prisustvovali su samo muške zvanice, uključujući princa i njegovog oca.

Povorka vozila kretala se prepunim ulicama i odvezla sultana i princa na ceremoniju u džamiju sa zlatnim kupolama.
Princ Matin je nosio tradicionalnu belu odeću i maramu koko glave sa motivima u obliku dijamanta.

(RTS)