Posle optužbi da je maloletniku plaćao za fotografije, poznati voditelj Bi-Bi-Sija dao otkaz

„Bi-Bi-Si prihvata njegov otkaz, koji će, verujemo, omogućiti obema stranama da krenu dalje. Smatramo da je svaki dalji komentar neumesan“, stoji u saopštenju britanskog javnog servisa.

Prošlog leta, britanski tabloid San optužio je Hjua Edvardsa da je plaćao maloletnika za eksplicitne fotografije, vodio neprimerene prepiske sa maloletnicima na društvenim mrežama i prekršio pravila karantina za vreme pandemije.

Jedna od navodnih Edvardsovih „žrtava“, čija su majka i očuh bili izvori tabloida San, je, neposredno po izbijanju skandala putem advokata odbacio njihove navode okarakterisavši ih kao „smeće“.

I tom trenutku nije bilo javno saopšteno o kom voditelju Bi-Bi-Sija je reč. Edvardsov identitet, koji je danima bio predmet nagađanja, podsmeha i neslanih šala na društvenim mrežama, obelodanila je njegova supruga Viki Flind u pisanom saopštenju u kojem je precizirala da njen suprug „poslednjih godina pati od teške depresije“.

Ističući da se zdravstveno stanje Hjua Edvardsa pogoršalo pošto je saznao za optužbe tabloida, njegova supruga je tada obelodanila da se voditelj nalazi u bolnici i da će „odgovoriti na sve navode u medijima kada mu bude bolje“.

Viki Flind je tada objasnila da izdaje zvanično saopštenje zbog „zabrinutosti za mentalno zdravlje supruga i nastojanja da zaštiti svoju decu“.

Londonska Metropoliten policija je u to vreme saopštila je da je okončala istragu i da „nema dokaza da je počinjeno krivično delo“.

Bi-Bi-Si se letos zahvalio policiji i saopštio da nastavlja sa unutrašnjom istragom, koja je pauzirana po zahtevu policije.

Do sada nisu objavljeni nalazi te istrage, niti se zna da li je ona okončana. Edvards je svetskoj javnosti poznat kao glavni voditelj Bi-Bi-Sija tokom sahrane i perioda nacionalne žalosti zbog smrti britanske kraljice Elizabete Druge.

Prenosio je i venčanja princa Vilijama i Kejt Midlton, kao i princa Harija i Megan Markl, kao i proslave dijamantskog i platinastog jubileja kraljice Elizabete Druge, inauguraciju američkog predsednika Baraka Obame i sahranu Nelsona Mandele.

Na Bi-Bi-Siju je radio četrdeset godina i, pred izbijanje skandala, bio je glavni voditelj udarnih Vesti u deset.

Počasni je profesor novinarstva Univerziteta u glavnom gradu Velsa Kardifu gde je i sam studirao.

(RTS)