Pele ušao u portugalski rečnik – znači „jedinstven“

U Mihaelisov rečnik portugalskog jezika, jedan od najpopularnijih rečnika u Brazilu, u onlajn izdanju dodata je reč „pele“ kao novi pridev.
Reč je uvrštena u rečnik pošto je kampanja Pele fondacije u čast fudbalske zvezde prikupila više od 125.000 potprisa.

Prema mišljenju brojnih ljubitelja sporta, ali i njegovih kolega, Pele važi za jednog od najboljih fudbalera svih vremena. Vlasnik je brojnih rekorda, trofeja i priznanja. Tri puta je sa Brazilom osvajao Svetsko prvenstvo. 

Tokom svoje igračke karijere koja je trajala dve decenije, na 1.363 utakmice, postigao 1.279 golova sa brazilskim klubom Santosom, reprezentacijom Brazila i Njujork Kosmosom. Međunarodni olimpijski komitet ga je 1999. godine proglasio za sportistu veka, da bi ga godinu dana kasnije Međunarodna federacija za fudbalsku istoriju i statistiku proglasila za fudbalera veka.

Otkad je Pele preminuo, njegov bivši klub, Santos, sportski kanal SporTV i Pele fondacija, vršili su pritisak da se ime fudbalske zvezde uvrsti u rečnik portugalskog jezika.

Izdavači koji stoje iza Mihaelisovih rečnika najavili su da će ta reč odmah biti uključena u digitalno izdanje njihovog rečnika na portugalskom jeziku i u štampanu verziju kada bude objavljeno sledeće izdanje.

Upis u rečniku glasi: „pe.lé, pridev, neko ko je neobičan, ili ko se po svom kvalitetu, vrednosti ili superiornosti ne može izjednačiti ni sa čim ili bilo s kim, baš kao Pele, nadimak Edsona Arantesa do Nasimenta (1940-2022), koji se smatra najvećim sportistom svih vremena; izuzetan, neuporediv, jedinstven.“

Fondacija Pele, dobrotvorna organizacija stvorena da sačuva igračevo nasleđe, saopštila je da je ovo prikladna počast „kralju“.

(RTS)