Papa ugostio preko 100 komičara i poručio im da nije bogohuljenje praviti šale na račun Boga

Među prisutnima na prijemu kod pape Franje u Vatikanu bile su poznate ličnosti iz američkog šoubiznisa Vupi Goldberg, Džimi Falon, Konan O’Brajen, Kris Rok i Stiven Kolbert. Oko dve trećine gostiju bili su Italijani.

„Možemo li i mi da se smejemo Bogu? Naravno, to nije bogohuljenje, možemo, kao što se igramo i šalimo sa ljudima koje volimo“, rekao je papa Franja u obraćanju gostima. „To može da se uradi i bez vređanja načijih verskih osećanja“.

„Humor ne vređa, ponižava i ne unizuje ljude zbog njihovih mana“, dodao je papa, navodeći „jevrejsku mudrost i književnu tradiciju“ kao primer dobre komedije.

Papa je ovo naglasio pošto se našao na udaru kritike i izvinio se zbog upotrebe uvredljive reči prema gej osobama.

„Ono što sada govorim nije jeres: kada uspete da znalački izmamite osmeh na usnama čak i jednog gledaoca, nasmejali ste i Boga“, rekao je papa.

Osamdesetsedmogodišnji poglavar rimokatoličke crkve malo je odstupio od planiranog protokola sastanka koji je trajao tridesetak minuta, obojivši svoj govor sa nekoliko šaljivih gestova i dodavši naizgled jednu seksistički obojenu primedbu.

Govoreći o Sari, Avramovoj ženi u Starom zavetu, rekao je da je bila „radoznala kao i sve žene“, jer je špijunirala svog muža da bi ga „možda“ kasnije izgrdila.

Nakon govora, papa Franja je pozdravio svakog učesnika, zbijajući šale, primajući poklone uključujući flašu italijanskog pića, i pozirajući za selfi sa Piom i Amedeom, italijanskim strip dvojcem.

Interakcije sa gostima koji ne govore italijanski jezik bila je uglavnom kratka.

„Pa, bilo je kratko, govorio je na italijanskom, tako da nisam baš siguran šta je rekao“, rekao je uz usmeh TV voditelj Konan O’Brajen, pre nego što je dodao da je dobio engleski prevod govora.

O’Brajen je u šali uporedio stajanje u red kako bi se rukovao sa papom sa decom koja čekaju da upoznaju Deda Mraza.

„Hteo sam da mu sednem u krilo (i kažem): „Hoću sanke za Božić“, znaš? „Hoću košarkašku loptu!“…“

„Bilo je kratko… Bilo mi je divno“, dodao je voditelj.

Papa je kasnije odleteo u južnu Italiju da učestvuje u diskusijama G7 o veštačkoj inteligenciji.

(RTS)