Osamdeseti rođendan švedske kraljice – u cvetnom dezenu, bez kamera i sa Karađorđevićima 

U Stokholmu je proteklog vikenda bilo posebno svečano, kraljevska porodica bila je u punom sastavu, a došli su i gosti iz inostranstva, jer je kraljica Silvija, supruga kralja Karla XVI Gustava, proslavila jubilarni 80. rođendan. 

Iako je 80 godina napunila još krajem decembra, gala proslava je u to predbožićno praznično vreme ostavljena za topli prolećni period, a na oficijelnom Instagram nalogu kraljevske porodice tada je samo prikazano kako su kraljici, uz veliku rođendansku tortu, čestitali unuci.

Sada su tu, osim šire porodice i rođaka, bili i gosti iz inostranstva. 

Norveški kralj Harald i kraljica Sonja doputovali su iz Osla i na norveškoj kraljevskoj jahti priredili su juče svečani ručak za kraljicu Silviju i njenu porodicu. 

Sva dešavanja tokom vikenda označena su kao privatna, pa nije bilo oficijelnih kamera i do medija su uglavnom stizale fotografije koje su snimali švedski paparaci. 

Gala večera održana je u subotu u kraljevskoj palati, a na njoj su, osim norveškog kraljevskog para, viđeni i danska princeza Benedikte (sestra bivše kraljice Margrete), koja je pre mesec dana takođe napunila 80 godina, a čija je majka bila švedska princeza Ingrid, te prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom. 

Bliske veze švedske i jugoslovenske kraljevske porodice oličene su i u činjenici da je švedska prestolonaslednica Viktorija bila kuma na venčanju princa Filipa i princeze Danice u Beogradu 2017. 

Posebnu radost za kraljicu Silviju predstavljalo je i to što se upravo pre nekoliko dana, njena najmlađa ćerka princeza Medlin, sa suprugom i troje dece, trajno preselila u Stokholm iz SAD, gde je do sada živela, tako da će njena deca od avgusta krenuti u švedsku školu, što će im omogućiti da zadrže mesta u naslednoj liniji trona.

Kralj Karl Gustav i kraljica Silvija imaju troje dece i osmoro unučadi.

Tokom svečanog ručka i gala večere atmosfera je bila vesela, a dame su se opredelile za izuzetno vedre svečane toalete živih i prolećnih boja i mahom cvetnog dezena.

(RTS)