Obeležena 22. godišnjica smrti velikana srpskog glumišta, Danila Bate Stojkovića

Na skupu, u amfiteatru koji nosi njegovo ime, govorile su kolege glumci i brojni prijatelji koje je za života i boravka u tom turističkom mestu stekao.

Bio je čest i rado viđen gost, uvek u avgustu, na Festivalu filmskog scenarija. Unosio je vedrinu i na veliko platno i na promenadu.

„Većina pamti Danila Batu Stojkovića po ulogama i po legendarnim replikama, ali Vrnjačka Banja ga pamti kao odanog gosta. U Banji je glasila krilatica da kada dođe Bata, došli su glumci, odnosno Banja je puna glumaca“, rekao je Ivan Trifunović, direktor TO Vrnjačka Banja.

Velikan čija je pojava ispunjavalu Banju, za Vrnjčanine je i dalje živ. I još ga vide u sobi koja je puna njegovih knjiga i ličnih stvari.

Tu je i jedno od dve stotine odela gospodina glumca, kako ga i danas zovu prijatelji iz Vrnjačke Banje.

„Kaže Mira Banjac o Bati Stojkoviću – Ko ima svog slikara, ko ima svog pisca i ima svoju kafanu, on je već neko. Bata je priodadao svojim beogradskim kafanama i ove naše banjske kafane, i od tada postoji ta čvrsta veza i prijateljstvo, jer, Bata nije želeo u Banji da bude glumac, želeo je da bude prijatelj „, ispričao je Nikola Džamić, predsednik O.O. „Danilo Bata Stojković“.

Bati se Vrnjačka Banja odužila i manifestacijom „Dani Danila Bate Stojkovića“ – ove godine biće 14. put, od 10. do 13. avgusta.

(RTS)