Lokner: Slađana Milošević je jedna od najintrigantnijih figura muzičke scene

Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini.

Kako je Lokner napomenuo „Iako u diskografskom smislu sigurno nije ostavila onoliki broj snimljenih tragova, koliko je to mogla tokom godina delovanja njene često isprekidane karijere, njena autorska šarenolikost, suočavanje sa različitim stilskim izazovima, te umetnička i ‘modna‘ ekstravagantnost, razlikovale su je od većine koleginica i kolega sa scene“, naglašava Lokner.

„Kao izuzetno talentovana muzičarka, takođe i pevačica, pored nekoliko manje afirmisanih sastava, svoje važne i značajno vidljive početne korake imala je u sastavu ‘Zdravo’, Bobana Petrovića, jednog od pionira ovdašnjeg modernog funka. Često bi gostovala na njihovim nastupima, svirajući violinu, a ponekad i interpretirajući određenu numeru“ dodao je Lokner.

Muzički kritičar je podsetio da je prvi solo album Slađane Milošević Gorim od želje da ubijem noć objavljen za PGP RTB 1980. godine, najviše bio okrenut nekoj njenoj ovdašnjoj varijanti „tipično beogradskog roka“.

„Izlasku tog albuma prethodili su singlovi: Au-Au, Seksi dama, Simpatija, koji su potvrđivali njen veliki talenat i autorsko uklopljavanje kroz formu nadolazećeg ovdašnjeg novog talasa. Sledeći album Neutralni dizajn, snimljen sa nemačkim sastavom istog naziva, realizovan 1983. godine, prema mom mišljenju njeno najkvalitetnije izdanje, pokazivalo je autorsko prihvatanje postulata pomenutog žanra i izuzetno dobro snalaženje sa brojnim sviračkim i aranžmanskim izazovima.Muzika sa albuma išla je u korak sa vremenom i tadašnjim trendovima“, rekao je Lokner.

Za njega nema dileme da je Slađana je volela da se u umetničkom smislu menja i ogleda u različitim formama, suočavajući se sa raznim uticajima, konstantno istražujući granice svojih mogućnosti.

„Pevala je pesme Darka Kraljića i 1988. godine, snimila album sa svojim interpretacijama muzike ovog poznatog našeg kompozitora. Ogledala se i u hevi metalu, postavši tokom vremena izuzetno tehničko-zanatski kvalitetna gitaristkinja, i 2000. godine snima album naziva Animal Tested. Živela je u Americi, vratila se u Beograd, radila je na raznim projektima edukativnog koncepta, orjentisanih ka temama vezanih za muzičku industriju. Njen duet sa Dadom Topićem i pesma Princeza, predstavljali su takođe deo priče koja je što se komercijalnosti i masovnosti tiče, uvukla u velikom obimu u domove naših sugrađana.“

„Bila je direktna, konkretna, nikada se nije libila da kaže šta misli, i do kraja je ostala u potpunosti svoja i jedinstvena. Da je njena karijera mogli ići drugačijim tokom, to je takođe tačno, ali ima puno pozitivnih i neizbrisivih razloga, po čemu će njen umetnički izraz i karijera ostati zapamćeni“, naglašava muzički kritičar Branimir Lokner.

Vlada Džet:Slađana Milošević jedna od poslednjih pevačica koja je odlično pevala

Vladimir Janković Džet, muzičar i radio voditelj u izjavi za Tanjug navodi da je Slađana Milošević jedna od poslednjih pevačica koja je odlično pevala.

„Bila je sklona eksperimentima, oprobala se u mnogim žanrovima. Šteta što se, poslednjih godina, iz zdravstvenih razloga povukla. Pevačice u tim godinama na svetskoj sceni pružaju najviše. Bila je mnogo bolja muzičarka i pevačica nego što su ljudi znali. Interesantno, svirala je i violinu, ali nije to isticala. Mislila je da to nije dobro za njen imidž. Odlično je svirala i gitaru, ali to njije problem onom ko vlada violinom“, navodi Janković.

(RTS)