Lični predmeti Vivijen Vestvud na aukciji kao kulturno-istorijski artefakti

U aukcijskoj kući „Kristiz“ posetioci imaju priliku da se upoznaju sa delom modnog nasleđa Vivijen Vestvud pre nego što predmeti budu prodati.

Postavka nosi naziv „Vivijen Vestvud – lična zbirka“. Svaki predmet je iz lične kolekcije kreatorke. Među njima je i plava satenska haljina u stilu Pepeljuge koju je nosila na kraju modne revije 2011.godine, bila joj je jedna od omiljenih.

Druga haljina na kolekciji i dalje ima iglu u tkanini, tako je nađena u njenom garderoberu posle smrti.

„Vivijen Vestvud je bila originalna, pank ličnost, veoma radikalna. Njen slobodan način razmišljanja mi je uvek na pameti dok gledam ove predmete, to se vidi po svemu. Nikada nije bila ograničena pravilima, govorila je ono što misli, uzimala stvari u svoje ruke i donosila sud. Niko nije uticao na nju“, ističe Adrijan Hjum-Sajer, direktor Odeljenja za prodaju u „Kristizu“.

Neke od od izloženih predmeta je nosila više od četiri decenije. Predstavljeno je 260 delova garderobe, od subverzivnih haljina ukrašenih engleskim novčanicama do korseta – sve to je znak Vivijen Vestvud.

Mogu se videti i predmeti koje je dizajnirao njen suprug za njenu modnu kuću. Sve je vrhunskog kvaliteta što se može i očekivati od jednog modnog giganta.

„Vivijen je studirala istorijsku konstrukciju. Istoricizam je činio ogroman deo njenog opusa, u drugom delu karijere. Veoma je volela istoriju, to je zadivljujuće. Na predmetima su prisutni tehnički detalji koje je ona pronašla u 18. veku. To je vrhunski primer zanatstva i dizajna. Za nju su bili važni standard, kvalitet, ne samo sveukupni izgled i dizajn već i detalji, to se može uočiti na svakom nivou“, dodaje Adrijan Hjum-Sajer.

Vivijen Vestvud je bila pank dizajnerka, radikalna aktivistkinja, velika dama britanske mode – ikona. Za nju je moda predstavljala oružje, suština je bila da je želela da prodrma stvari, uništi konformizam i pretvori svet u bolje mesto.

Aukcija uživo u „Kristizu“ je održana 25. juna dok će preko interneta biti aktuelna do kraja meseca.

(RTS)