Kraljevsko venčanje u Ugandi

Iako je Evropljanima relativno odskora poznata, jer su prvi evropski istraživači u nju kročili tek sredinom 19. veka, Uganda je živopisna, kulturom bogata, ali i napaćena zemlja, čije se ime najčešće vezuje za diktatora Idija Amina.

Po uređenju je republika, ali unutar zemlje postoji pet tradicionalnih kraljevina koje imaju kulturnu autonomiju.

Jedna od njih je i Busoga, koja je juče dobila novu kraljicu. Kralj (Kjabazinga) 35-godišnji Vilijam Vilberfors Kadumbula Nadiope Gabula IV, oženio se svojom izabranicom Džovijom Mutesi. Bilo je to prvo kraljevsko venčanje u Busogi od 1956. godine.

Raskošna ceremonija okupila je više od 2.000 zvanica, predstavnika vlasti, lokalnih političara i uvaženih gostiju iz ostalih kraljevina, a u direktnom televizijskom prenosu pratilo ga je deset miliona ljudi, navode lokalni mediji. 

Verski obred obavljen je u anglikanskoj crkvi, a vodio ga je nadbiskup Ugande, koji nije propustio da naglasi da „brak treba da bude samo između muškarca i žene, a ne između dva muškarca ili dve žene“.

Uganda je poznata po svojoj netoleranciji prema LGBT pravima, a u martu ove godine velikom većinom usvojen je i Antihomoseksualni zakon, koji je bio na meti kritika u Americi, Kanadi i EU.

Pred lepom kraljicom sigurno će stajati i zahtevan zadatak obezbeđivanja brojnog potomstva Busoga kraljevstva. Uganda se godinama ubraja u sam vrh zemalja sa najvišim prirodnim priraštajem u svetu, a prema nekim podacima na trećem je mestu na toj listi.

(RTS)