Kralj Čarls ponovo obavlja deo dužnosti dok se leči od raka

Suverena je dočekao aplauz kako osoblja Centra, tako i brojnih bolesnika, koji su u tom trenutku primali hemoterapiju.

Britanski kralj ističe da je izabrao taj centar kao svoju prvu javnu dužnost posle dijagnoze kako bi skrenuo pažnju na važnost rane dijagnostike raka.

On je sa pacijentima razmenio iskustva, kako ona dobra, tako i ona loša, tokom lečenja od raka.

U razgovoru sa šezdeset trogodišnjom Lesli Vudrič kralj Čarls je priznao da je i sam primio terapiju tokom popodneva, ali i ocenio da se „oseća dobro“.

Deo strategije kraljevske posete čuvenoj bolnici u centru Londona je i da se ukaže da moderne terapije lečenja od raka omogućavaju mnogima da nastave da rade tokom tretmana.

Osim prisustvovanja Uskršnjoj liturgiji, britanski kralj se nije pojavljivao u javnosti od obelodanjivanja dijagnoze.

On je obavljao svoju ustavnu dužnost potpisujući dokumenta, koja mu je dostavljala vlada i sastajući se svakog utorka sa premijerom Sunakom.

Bakingemska palata je prošle nedelje saopštila da su „lekari ohrabreni napretkom“, koji je terapija do sada omogućila kralju Čarlsu.

Iako postoje razlozi za „oprezni optimizam“, niko ne očekuje da se britanski kralj u potpunosti vrati javnim dužnostima.

Nije potvrđeno da li će učestvovati u tradicionalnoj smotri trupa kraljevske kuće, svom državnom rođendanu, ni zvaničnom obeležavanja osamdesete godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Zna se samo da će ugostiti cara i caricu Japana kraljem juna.

(RTS)