Kompozitor, dirigent i začetnik etno-džeza Bubiša Simić, slavi 100. rođendan

I Big bend RTS-a se sprema za koncert kojim u utorak obeležava 100. rođendan Vojislava Bubiše Simića. Džez muzičar, je iznenada svratio na probu, i bio je kao i uvek – zahtevan. Vraćao je muzičare nekoliko puta da usavrše izvođenje melodije.

Simić se školovao se u rodnom Beogradu. Završio je Drugu mušku gimnaziju a potom i Fakultet muzičkih umetnosti.Posle Drugog svetskog rata osnovao je džez orkestar „Dinamo“, a 1953. godine postavljen je za dirigenta Džez orkestra Radio-televizije Beograd, na čijem je čelu bio sve do 1985. godine.

Sa tim orkestrom, Simić je proputovao celu Evropu i 1960. godine na džez festivalu u Žuan le Penu, u Francuskoj, orkestar osvojio je prvu nagradu u kategoriji big-bendova.

Džez orkestar Radio televizije Beograd sarađivao je sa mnogim značajnim muzičarima i bendovima, ne samo iz nekadašnje SFRJ, već i šire. Među poznatim imenima su Ela Ficdžerald, Kvinsi Džouns i Djuk Elington.

Simić se kao gost-dirigent često pojavljivao u Pozorištu na Terazijama i ostalim teatarima širom nekadašnje Jugoslavije. Bio je i gost na nastupima Simfonijskog orkestra JNA.

Od 1986. do 1992. vodio je seniorski hor KUD „Branko Krsmanović“. Komponovao je muziku različitih žanrova: dečju, horsku, zabavnu, džez i simfonijsku muziku. Jedan je od začetnika etno-džeza u srpskoj muzici.

Autor je muzike za veliki broj televizijskih serija, igranih i dokumentarnih filmova. Zajedno sa Kikijem Lesendrićem, radio je muziku za film Bićemo prvaci sveta.

Godine 2005. je objavio knjigu Susreti i sećanja, a ubrzo zatim i Veselo putovanje (2006), Sentimentalno putovanje (2010) i Neispričane priče (2014).

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja među kojima su Orden rada sa zlatnim vencem, Zlatni beočug Grada Beograda, Oktobarska nagrada, Nagrada za žitovni delo Radio-televizije Srbije…

(RTS)