Kombinezoni – novi trend kraljevske mode   

Kombinezon, ili jumpsuit, je odevni predmet koji nismo navikli da viđamo često na pripadnicama kraljevskih porodica.

Jednodelno odelo sa nogavicama izmišljeno je početkom XX veka kao praktična uniforma za padobrance, koja će im bolje držati toplotu tela na velikim visinama. Kasnije je njegova upotreba proširena u raznim delatnostima i oblastima života, pa kombinezone viđamo i kao profesionalne uniforme mehaničara ili vozača Formule 1, ali i kao obaveznu odeću u nekim zatvorima.

U svakodnevnom životu, često je sinonim za udobnu i ležernu odeću, najčešće od džinsa ili laganih materijala. 

Kombinezon, međutim, može da bude i izuzetno elegantan, a to su nam u poslednje vreme pokazale i neke pripadnice evropskih kraljevskih porodica. Odabrali smo tri kombinezona, koja su nam ovih dana zapala za oko, a nosile su ih holandska kraljica Maksima, princeza Šarlen od Monaka, grčka princeza Tatijana i Sara, vojvotkinja od Jorka.

Holandska kraljica Maksima je dama prepoznatljivog i besprekornog stila, koja se ne libi da smelo obuče nešto što se drugi ne bi usudili, tako da joj ni kombinezoni nisu strani. Ali, ne makar kakvi. Na dodeli nagrada kralja Vilema pojavila se u atraktivnom asimetričnom bež kombinezonu modne kuće Natan, sa dugim šlepom od krep svile koji se spuštao preko jednog ramena.

Na gala prijemu povodom Velike nagrade Monaka, i princeza Šarlen od Monaka bila je posebno elegantna, razgolitivši svoja moćna plivačka ramena u teget kombinezonu Luj Viton, koji joj je besprekorno pristajao. 

Tatijana Blatnik, lepotica slovenačkog porekla i taze razvedena supruga grčkog princa Nikolaosa, pojavila se na reviji modne kuće Temis Zuganeli u Atini u njihovom ležernom kombinezonu od svile, vrlo živopisnih boja, zelene i ljubičaste. Baušasti gornji deo i izrazito široke nogavice čine ovaj odevni predmet od prirodnih materijala idealnim za vrele grčke temperature tokom leta. 

I na kraju, u ovom izboru, za promenu, našla se dama koja obično prednjači na listama najgore odevenih. Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, zablistala je kao nikad do sada na naslovnici magazina Hello u svilenom tirkiznom kombinezonu lepršavih nogavica i na bretele, brenda Phase eight. Ruku na srce, za njen stajling pobrinuli su se stilisti tog magazina, tako da tu nema mnogo Sarinih zasluga.

Pratioci kraljevske mode nisu propustili da primete da bi se bivšoj supruzi princa Endrjua isplatilo da ubuduće angažuje dobrog stilistu. Pogotovo što kombinezon u kojem je sjajno izgledala tokom fotografisanja košta samo 250 funti, što je mnogo jeftinije od mnogih modnih kombinacija u kojima se do sada nije baš proslavila.

(RTS)