Karte za Bijonse, putovanja i honorari za knjige – zarada sudija Vrhovnog suda SAD 2023. godine

Bijonse je poklonila karte za svoj koncert sutkinji Ketandži Braun Džekson, a sudija Klarens Tomas je naknadno prijavio dva putovanja koja su bila poklon glavnog donatora Republikanske partije Harlana Kroua – o čemu su mediji opširno izveštavali.

Četvoro sudija su otkrile finansijske podatke o poslovima sa izdavačima i ugovorima za objavljivanje knjiga.

Izveštaji, koji pokrivaju 2023. godinu, objavljeni su za osam od devet sudija, a sudija Semjuel Alito je zatražio produženje roka za podnošenje svog izveštaja za 90 dana.

Od sudija Vrhovnog suda se traži da godišnje podnose izveštaje o poklonima.

Sutkinja Braun Džekson dobila je od Bijonse, svoje omiljene pevačice, četiri karte za njen koncert u vrednosti više od 3.700 dolara.

Džeksonova, koja je izabrana u Vrhovni sud 2022. godine, takođe je prihvatila dva umetnička dela vredna 12.500 dolara da budu izložena u njenim odajama. Imala je najviše spoljnih prihoda od bilo kog delioca pravde prošle godine.

U međuvremenu, sudija Tomas je u ovogodišnji izveštaj uključio i otkriće da je 2019. sa gospodinom Krouom otišao na dva putovanja – jedno na Bali i jedno u Kaliforniju. Putovanja su dodata kao amandman pošto su prethodno obelodanjena u medijima.

Prema izveštaju, putovanje u Kaliforniju je bilo u „privatni klub“, a verovatno je u pitanju kalifornijski klub za bogate, moćne muškarce. Sudija Tomas je navodno i ranije posetio ovaj klub.

Hrana i smeštaj za oba putovanja poklonjeni su sudiji Tomasu, ali on nije izneo tačnu novčanu vrednost putovanja.

ProPublika je prošle godine izvestila da je putovanje na Bali 2019. godine verovatno koštalo čak pola miliona dolara.

Kao deo svog izveštaja, jedan neprofitni internet portal otkiro je da je sudiji Tomasu gospodin Krou, magnat za nekretnine, skoro svake godine tokom dve decenije finansirao godišnji odmor.

U vreme kada je vest objavljena, sudija Tomas je tvrdio da „ovakva vrsta ličnog gostoprimstva“ ne mora da bude deo godišnjeg finansijskog izveštaja.

Ispitivanje propusta dovelo je do sličnih kritika drugih sudija prošle godine.

Izdašni avansi za predstojeće knjige

U petak su sudije Nil Gorsač, Sonja Sotomajor, Bret Kavanou i Braun Džekson naveli tantijeme za knjige kao deo svojih prihoda.

Sutkinja Braun Džekson dobila je više od 893.000 dolara kao avans za memoare koji tek treba da budu objavljeni. Sudija Kavano je otkrio da je primio 340.000 dolara za predstojeće „pravne memoare“.

Sutkinja Sonja Sotomajor je takođe prijavila oko 87.000 dolara tantijema za knjige i honorar od oko 1.900 dolara za pozajmljivanje glasa u animiranoj emisiji Pi-Bi-Esa.

Veliki honorari u izdavačkom biznisu izazivali su kontroverze u prošlosti. Sudijama Vrhovnog suda, kao i drugim državnim zvaničnicima, dozvoljeno je da primaju samo oko 30.000 dolara spoljnog prihoda, ali prihod od knjiga ne ulazi u tu granicu, što omogućava sudijama da sklapaju unosne ugovore sa izdavačima što za memoare, što za stručne knjige.

Samo glavni sudija Džon Roberts, sudija Semjuel Alito i sutkinja Elena Kejgan do sada nisu sklopili ugovore sa izdavačima.

(RTS)