Kad se ženi najbogatiji britanski mladoženja – detalji svadbe godine bez princa Harija

Venčanje godine, ili kako su ga neki mediji nazvali „najviše kraljevskim od svih nekraljevskih venčanja“, održano je u bajkovitom ambijentu katedrale u Česteru.

„Najpoželjniji neženja Britanije“, tridesettrogodišnji Hju Grouvnor, vojvoda od Vestminstera, više ne može da se pohvali tim nadimkom, jer je od danas u braku sa izabranicom svog srca, Olivijom Henson.

Sa bogatstvom od više od deset milijardi funti, uglavnom u skupocenim nekretninama, Hju je najbogatija osoba u Velikoj Britaniji mlađa od 40 godina, ali ono što njegovo venčanje čini posebno glamuroznim jesu bliske veze vojvode od Vestminstera sa britanskom kraljevskom porodicom, posebno prijateljstvo pokojnog Hjuovog oca sa sadašnjim kraljem Čarlsom. Čarls je bio i Hjuov kršteni kum, dok je kuma njegove sestre bila princeza Dajana.

Hju je odrastao družeći se sa prinčevima Vilijamom i posebno Harijem, koji mu je po godinama bliži, a prijateljstvo je krunisano i novim kumstvima, jer je mladi vojvoda krstio i Vilijamovog i Harijevog sina, prinčeve Džordža i Arčija.

Na venčanju Hju je Vilijamu dodelio ulogu jednog od „predvodnika“ (usher), što je osoba koja se bira među najbliskijim prijateljima, koja pomaže kumu i pokazuje gostima gde treba da sede.

Na venčanju u Česteru, Hari, međutim, nije bio prisutan. Iako je poslednjih meseci u medijima bilo raznih spekulacija, od onih da mlađi brat prestolonaslednika nije ni pozvan, do onih da je demonstrativno odbio da dođe, jer je Vilijam izabran za značajnu ulogu, glasine su se pokazale netačnim. 

Hari je uredno dobio pozivnicu, ali se dogovorio sa svojim prijateljem u telefonskom razgovoru, da ipak ne prisustvuje njegovom venčanju, zbog zategnutih odnosa sa bratom i ostatkom kraljevske porodice. 

A Vilijam je, sa još desetoricom „predvodnika“, imao pune ruke posla, jer je zvanica bilo oko četiri stotine, među njima i još nekih članova kraljevske porodice. 

Mlada je nosila venčanicu londonske kreatorke Eme Viktorije Pejn i Faberže tijaru porodice Grouvnor u obliku lišća iz 1906, a muke joj je zadavao vetar, koji joj je stalno podizao dugački veo, dok ju je otac pratio do crkve. 

Novopečenu vojvotkinju od Vestminstera, tridesetdvogodišnju Oliviju Henson, mnogi porede sa princezom od Velsa, Kejt Midlton, jer su obe završile isti prestižni Marlboro koledž. Olivija je posle studirala španski i italijanski na Triniti koledžu u Dablinu, a trenutno radi kao viši finansijski menadžer u jednoj kompaniji.

Svadba je bila i pravi praznik cveća, jer su mladenci finansirali sadnju više hiljada cvetova, kojima je okićen ceo Čester. 

Zanimljivo je da sedmi vojvoda od Vestminstera u sebi ima kraljevske krvi s majčine strane. Njegova majka Natalija vodi poreklo od ruske carske porodice Romanovih kao i poznatog pesnika Aleksandra Puškina.

Događaj je obeležio i mali incident, kada je grupica demonstranata iz organizacije „Just Stop Oil“, pustila u masu narandžasti dim iz aparata za gašenje požara, dok su mladenci izlazili iz crkve. Dve žene su zbog toga uhapšene. Organizacija traži od britanske vlade da do 2030. postepeno ukine upotrebu fosilnih goriva. 

(RTS)