Japanski carski par konačno u poseti Ujedinjenom Kraljevstvu

Reč je o prvom samitu kraljevske kuće Vindzora sa hrizantemskim prestolom Japana u poslednjih dvadeset šest godina. Poseta koincidira sa poslednjih danima predizborne kampanje, tako da se sa carskim parom neće sresti britanski premijer Sunak.

Smrt kraljice Elizabete odložila posetu

Japanski carski par trebalo je da Ujedinjeno Kraljevstvo poseti još 2020. godine, ali je poseta otkazana zbog pandemije.

Ipak, London je bio destinacija prve međunarodne posete novog japanskog cara, koji je na hrizantemski presto seo 2019. godine.

Povod je bila sahrana britanske kraljice Elizabete Druge.

Iako joj je odao počast, sam car nije lično prisustvovao sahrani, jer mu vera – šintoizam, to zabranjuje, jer se smrt smatra nečistom.

Pred polazak za Ujedinjeno Kraljevstvo, japanski car Naruhito istakao je da mu je izuzetno žao što je kraljica Elizabeta, koja ga je pozvala, umrla i što je poseta odložena.

„Žao mi je što nisam mogao da je vidim dok je bila živa“, rekao je na jednoj od retkih konferencija za novinare car Naruhito.

Temza i car Naruhito

Car Naruhito nije imao priliku da, kao u studentskim danima, pije čaj sa britanskom kraljicom.

No, zato je obišao svoju veliku ljubav – branu na Temzi, koja London štiti od potencijalno razornog plimskog talasa.

Diplomski rad japanskog cara bavio se trgovinom na Temzi u 18. veku.

Slobodu i anonimnost studentskih dana, on je kasnije opisao u memoarima Temza i ja.

Pompa i ceremonija

Današnji dan ceremonija počinje smotrom konjičke garde i vožnjom kočijama na ručak u Bakingemskoj palati, nastavlja se obilaskom Vestminsterske opatije, a završava se državnim banketom.

Japanski car Naruhito podsetio se mladosti i pecanja sa tada princom, a sada kraljem Čarlsom u letnjoj škotskoj rezidenciji Vindzora – Balmoralu.

„Princ Čarls me je vodio na pecanje blizu zamka Balmoral. Prvi put sam pecao na udicu. Stajali smo u vodi u čizmama. Oko nas su skakale velike ribe, ali ništa nismo ulovili“, seća se japanski car.

Poslovna i kulturna saradnja

Drugi zvanični dan posete rezervisan je za posao. Japanski carski par obići će Institut za biomedicinu Fransis Krik gde naučnici iz dve zemlje rade na pronalaženju lekova za rak, razvoju vakcina i proučavanju genetskih uzroka infektivnih bolesti.

U tom kontekstu, car Naruhito zahvalio se kralju Čarlsu što mu je domaćin uprkos činjenici da se mesecima leči od raka.

„Molimo se da se i on, i princeza Ketrin, oporave što pre“, kaže car Naruhito.

Trećeg zvaničnog dana posete na redu je niz izložbi u Londonu, posvećenih Japanu.

Car Naruhito posetiće kraljevsku botaničku baštu Kju gde se čuva najveća kolekcija semenja divljih biljaka na svetu. Zastupljeno je preko 2,4 milijarde vrsta iz devedeset sedam zemalja.

26 godina kasnije

Ova poseta veoma se razlikuje od dolaska cara Akihita u Britaniju pre 26 godina.

Tada su bivši ratni zarobljenici japanske vojske neprekidno demonstrirali. Situacija se delimično smirila tek pošto ih je primio tadašnji premijer Bler.

Rat između dve zemlje danas se ne pominje.

Porodične muke

Britanski kralj Čarls i japanski car prolaze kroz težak porodični period.

O lečenju britanskog kralja i princeze od Velsa, kao i zategnutim odnosima sa mlađim sinom Harijem, mediji neprekidno bruje.

Međutim, manje se piše o lečenju carice Masako, koja je zbog velikog pritiska da rodi muškog naslednika, nervno obolela i povukla se iz javnosti na neko vreme.

Jedino dete carskog para princeza Aiko ne može da nasledi presto i u Japanu se vodi velika debata o tome da li treba proći kroz složenu zakonsku proceduru da bi joj se to omogućilo.

Za sada je naslednik hrizantemskog prestola princ Fumihito, mlađi brat cara Neruhita.

Povratak u Oksford

Poslednjeg dana posete Ujedinjenom Kraljevstvu, koja se u ovom delu vodi kao privatna, car i carica posetiće Oksford gde su nekada studirali.

Alma mater cara Naruhita je Merton koledž gde je studirao istoriju, bavio se glumom, igrao golf sa profesionalcima, a bio i počasni predsednik džudo i karate klubova.

Za caricu Masako povratak u mladost je poseta najstarijem oksfordskom koledžu Bilol iz 13. veka gde je studirala međunarodne odnose.

(RTS)