Iskra Brajović: Deca su željna valitetnog pozorišnog programa

Glumica Pozorišta „Puž“ Iskra Brajović od rođenja je u glumačkim vodama jer je ćerka Voje Brajovića.

„Nisam mama glumice, ali jesam ćerka glumca i mogu biti stara, ali i dalje ću biti njegova ćerka zato što on i da se nikad više ne pojavi pred kamerama ili na sceni jer je toliko zadužio Srbiju, srpsku kulturu svojim dosadašnjim radom“, kaže Brajovićeva.

Kad se tek pojavila na sceni, kako kaže, nije želela da je predstavljaju kao ćerku poznatog glumca već da ima svoje ime i svoj put. Kasnije je shvatila da nju niko ne poredi sa ocem jer je ona kao žensko i on kao muškarac imaju potpuno drugačije senzibilitete.

Prema rečima Iskre Brajović, Pozorište „Puž“ je jesenas krenulo na put po Srbiji kako bi deci približilo svet pozorišta.

„Kao i u Beogradu, tako su svuda u Srbiji deca željna kvalitetnog dečijeg pozorišnog programa. I tako smo krenuli sa jugom Srbije. Za to je zadužena organizacija i direktor pozorišta Đole Bulajić“, kaže Brajovićeva i ističe da je pokrovitelj programa Ministarstvo kulture, to jest Sekretarijat za kulturu.

Predstava Romeo i Julija, odnosno Komšinica Juca i Romeo se ubrzo nakon premijere otisnula na gostovanja po zemlji.

„Predstava Gospodar pesme u martu je izvedena u Cirihu, tako da se nismo zadržali samo na Srbiji, nego gostovanja imamo i za našu decu koja žive u inostranstvu“, objasnila je gošća Beogradske hronike.

Pozorište „Puž“ iz sve snage ušlo je u ovo proleće – 5. aprila je Gusarijada, dan kasnije Lepotica i zverko, a u nedelju Komšinica Juca i Romeo. Proslava 47. rođendana pozorišta je tokom 12, 13. i 14. aprila, kada je zakazana i premijera Uspavane lepotice.

U predstavi igraju Isidora Minić, Branko Kockica, koji je i pisac komada, mladi glumac Miloš Lalović, učestvuje dvoje mladih baletskih igrača koji će prvi put stati na scenu Pozorišta „Puž“ i petnaestak dečaka i devojčica koji su članovi hora Puževi pužići.

Za decu glumce Brajovićeva kaže da su profesionalci i da odrasli često mogu da nauče nešto od njih.

(RTS)