Hrvatski evroparlamentarac u stranku stigao u „ferariju“, uz obećanje da će biti glas običnih ljudi

Novoizabrani evroparlamentarac, Stjepo Bartulica, šef poslaničkog kluba Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru, izabran je u Evropski parlament. Kako bi sa stranačkim kolegama proslavio pobedu, u glavni štab se dovezao u crvenom „ferariju“ „296 GTS – Gran Turismo Spider“, čija početna cena iznosi oko 350.000 evra.

Bartulica je u obraćanju naglasio da će mu, u skladu s njegovim motom, hrvatski interes biti na prvom mestu.

„Ja ću biti glas običnih ljudi, vama, hrvatskim biračima! I dalje ću govoriti protiv ideja koje su štetne našoj djeci, neću šutjeti o tome! Neću se ispričavati za stav da obitelj – majka, otac i djeca – moraju biti centar“, kazao je Bartulica.

Bartulica je rođen u Sjedinjenim Državama u porodici hrvatskih iseljenika. Posle školovanja u benediktinskom internatu, upisuje studije političkih nauka na Univerzitetu u Mizuriju. Godine1992. dolazi u Hrvatsku, i zapošljava se u Ministarstvu spoljnih poslova.

Godine 2005. završava magistarske studije filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Iste godine se seli u Rim, gde je na Papinskom univerzitetu Gregorijani stekao i doktorat iz političke filozofije, 2011. godine.

Posle uspostave vlasti HDZ-a i Mosta 2016. godine Bartulica je postao savetnik tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića, a dolaskom Andreja Plenkovića odlazi sa te pozicije.

Učlanjuje se u Domovinski pokret, i na izborima 2020. godine ulazi u Sabor.

Domovinski pokret se smatra konzervativnom, populističkom, nacionalističkom i evroskeptičnom partijom.

(RTS)